Диетолози поискаха да бъде забранена продажбата на маргарин у нас.
Диетолози поискаха да бъде забранена продажбата на маргарин у нас. Причината за предлагането на тази драстична мярка е съдържанието на трансмасни киселини, които според специалистите са много вредни за здравето. Те се получават от хидрогениране на течните мазнини, това поясни в студиото на "Денят започва" д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и заболяванията. От своя страна, от Българската асоциация по безопасност на храните уточниха, че вредата от маргарина е следствие на продължителната му консумация.
С маргарина е израснало повече от едно поколение. През последното десетилетие той почти измести маслото от трапезата на българина. Причината за това според експерти, е в ниската му цена и активната реклама. Съдържанието му обаче крие непознати за организма масни киселини,които влияят на метаболизма.
Георги Балджиев - гл.експерт за оценка на риска към БАБХ: "Човешкото тяло не може да го разпознае и съответно ги преработва по сложен начин. В резултат на това, затруднената работа на някои вътрешни органи може да доведе до различни заболявания."
Балджиев каза още, че в регулацията на етикетирането се посочва състава на продуктите, тоест достатъчно е да бъде изписано растителни мазнини, дори и да не бъде уточнено какви.Има фирми, които произвеждат маргарин с по-малко трансмасни киселини, това допълни д-р Светослав Ханджиев:
"Ако един средностатистически българин консумира 2000 калории, 20 калории да се дължат на маргарина или трансмасните киселини."
Според потребители у нас е важно да се обръща внимание на съдържанието на продуктите и да се съчетава качество и цена в едно
За да бъдем по-далеч от опасността е добре да консумираме с мярка, както растителните така и натуралните мазнини, съветват от агенцията по-безопасност на храните. Според тях е много важно да сме запознати с съдържанието на продуктите, които купуваме.
Автор: Далия Костадинова