НОВИНИ

Цигари за 7 млн. евро е имало в разбитите български фабрики в Испания

В Испания са разбити три нелегални фабрики за цигари, собственост на посочената българска престъпна организация. 20 българи са арестувани за нелегално производство на цигари в Испания. Не се изключват и последващи арести. Към обяд се очаква испанската полиция да даде пресконференция. В нея ще участва и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Това предаде от Мадрид специалният пратеник на БНТ Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:57, 11.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Фабриката в Толедо е била изключително модерна с много добра изолация на помещенията. На територията на фабриката са живеели и работниците, които били снабдявани с провизии, за да не излизат от фабриката.

Работниците, както и хората, които са организирали тази фабрика, са бивши служители в цигареното производство в България, съкратени или отпаднали от работа. Организаторите са добре известни на полицията, вече са били задържани заради производство на нелегални цигари в Холандия, Белгия, Германия и Австрия. Испания е поредната държава.

Две от фабриките са оборудвани с машини втора употреба, а тази в Толедо е с чисто нови машини. Според оценката на испанските власти само оборудването струва около 2 млн. евро. Поне още толкова са инвестирани в сгради, в изолация и в осигуряване на дейността. За 7 млн. евро е продукцията, която е намерена, в момента, в който испанската полиция и ГДБОП са атакували фабрики. Смята се, че поне 70 млн. евро е оборотът на групата, откакто работи на територията на Испания до този момент.

Операцията е започнала на 7 юли и все още не може да се каже дали е приключила. Това ще стане ясно днес на обяд.

Акцията е координирана от Европол. Мнението на директора на Европол е, че с тази операция България доказва, че е една от страните, която работи изключително активно на европейско ниво срещу контрабандата на цигари.

Разследването е започнало в края на миналата година, когато ГДБОП подава информация на испанските служби за това, че на територията на Испания се работи по този начин. Проследявани са работниците и бригадите, които са идвали от България в Испания за около месец и половина и са се връщали в България. По този начин българските и испанските служби са успели да стигнат до сърцето на трите фабрики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият дом на децата от Могилино се нуждае от ремонт
Новият дом на децата от Могилино се нуждае от ремонт
Португалия ликува след триумфа на ЕВРО 2016
Португалия ликува след триумфа на ЕВРО 2016