Здравословни ли са безплатните закуски, които децата ни получават в училищ, - темата отново беше повдигната тази седмица. За разговор в студиото поканихме специалиста по хранене проф. Донка Байкова. По думите й последните национални проучвания сочат, че децата с наднормено тегло са около 20% от всички ученици от 1 -12 клас. При малките ученици в начален курс, където има безплатни закуска от 1-4 клас, те са още повече - 30%. Вижте целия разговор във видеото.
проф. Донка Байкова: Храненето на нашите деца е споделена отговорност на всички ни, целия социум - родители, училищни власти и различните ведомства, които са ресорни органи. В последните години нещата малко се размиха в пространството, защото се появиха различни отговорности. Две министерства отговарят за т.нар тестени закуски, друго министерство на земеделието отговарят за безплатния училищен плод, съответно училищно мляко, програма, субсидирана от Европейската комисия. Заявките на училищните ръководства участват в тези обществени съвети и имат своя глас при избора колко дни ще получават училищен плод или училищно мляко.
Според проф. Байкова проблемът със свръхтеглото се дължи на всекидневната употреба на тестени изделия, в които въглехидратите и мазнините са много, а биологично-активни вещества, жизнено-важните хранителни вещества са в минимално количество.
проф.Донка Байкова: Родителите трябва да изпращаме децата си с една закуска - филийка пълнозърнест хляб с нещо наистина стойностно - млечен продукт, рибен колбас, плодов сок или чай, а в училище да получат плод или зеленчук и това зависи от ръководствата дали ще направят своите заявления. Те се плашат от отчетността, защото се спонсорира от Европейския съюз.
По темата за качеството на маслото тя каза, че проблемът е наистина доста голям.
проф.Донка Байкова: Това масло нарасна почти два пъти като цена, а в същото време всички консумираме повече вода с по-ниско количество краве масло, малко е мазнината, т.е това е имитиращ продукт. Освен това 50% са извън стандартите за масло, съдържат т.нар частично - хидргенирани мазнини, които са рискови.