НОВИНИ

Японска класна стая се появи за първи път в българското училище

Японска класна стая се появи за първи път в наше училище и това стана в една седмица на засилено японско културно присъствие в София. Не случайно училището е 138-мо "Проф. Васил Златарски" в столицата - първото у нас за културен диалог между Изтока и Запада по Пътя на коприната, на името на "Икуо Хираяма". Оцелял от атомния кошмар на Хирошима като ученик, преборил се с рисуване с лъчевата болест, проф. Хираяма не само създаде нов Път на коприната с изкуство, но и беше голям приятел на България. 28-те Дни на японската култура у нас продължават до края на ноември.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
09:23, 21.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Време е за час, но те са по коридорите. Върви трескава подготовка за откриването на първата по рода си у нас традиционна японска класна стая.

- БНТ: Японска стая в българско училище - как така?

Н.Пр. Масато Ватанабе - посланик на Япония: Но наоколо чувам чист японски, Изумително! Такъв голям интерес към нашата култура.

138-мо близо десет години е едно от най-здравите звена по моста София-Токио. Тогава още големият японски филантроп, художник и мислител проф. Икуо Хираяма беше тук и пося семето на изисканата японска душевност. Децата вече учат от 8-ми до 12-ти клас японски като редовен предмет. Някои от тях печелят голямата награда на ежегодния у нас конкурс по японско-ораторско майсторство и отиват на специализация в Япония. Поддържат връзки с децата от училище в Йокохама, те обясняват нашите обичаи, япончетата техните и правят съвместни изложби.

Магдалена Кръстева - директор на 138-мо СУ "Проф. Васил Златарски": Учениците от паралелките с интензивно изучаване на японски език наистина са по-различни, като светоусещане са по-различни. За мен те са много интелигентни и чувствителни деца, а моята идея е ако може поне малко да се докоснат до културата на Япония и като отношение на японските ученици - грижата, която имат за стаята, уважението към учителите, уважението към възрастните хора.

В Япония децата в училището култивират генетичното си умение да живеят, оцеляват и успяват в група - заедно. Задължително за хората на тази вибрираща островна гърбица земя. Уважението там прави силата, това им говори специалният гост от Лондон Харуки Хаяши, а тази стая ще ги въвлече и в чисто японска атмосфера. В нея има дори прибори и татами за чайната церемония Чадо - пътят на чая, както е известна по света. У нас повече от три десетилетия тя е позната, имаме клон на световноизвестната школа от Киото Урасенке. Имаме и български майстор по чайна церемония Криси Прахова, затова е препълнена залата в Природо-научния музей тази седмица, когато беше открита изложбата на десетте династии потомствени майстори на чаени прибори, които съхраняват тази традиция повече от пет века.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са професиите на бъдещето?
Кои са професиите на бъдещето?
Жителите на кв. Витоша на протест срещу построяването на 17-етажна сграда
Жителите на кв. "Витоша" на протест срещу построяването на 17-етажна сграда