НОВИНИ

Жителите на кв. "Витоша" на протест срещу построяването на 17-етажна сграда

Жители на столичния квартал "Витоша" излизат на протест срещу построяването на нова, 17-етажна сграда и срещу лошите условия за живот в квартала. Повече за проблемите в него и за исканията на протестиращите, разказва репортерът ни Мина Петрова.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:08, 21.10.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Липса на тротоари, детски площадки и училище, интензивен трафик и замърсяване - това са част от проблемите на живеещите в кв. "Витоша". Последната капка, преляла чашата на недоволството им - построяването на нова 17 - етажна сграда.

Атанас: "Тази сграда е захранена към ето тази улица, която надявам се да виждате, около 6 м ще бъде широка и си представете сграда, която ще бъде с капацитет от 30 000 кв, нещо такова като габарити. Това означава , че тя ще предизвика трафик от поне 400 автомобила, самата тя - от живеещите вътре и от прииждащите, но това е минимумът. Ако има по два автомобила, вече нещата стават трагични."

Всички автомобили от целия квартал разполагат само с един изход. Именно затова сутрешният трафик е изключително натоварен.

Мая: "Сутрин отделно, моето дете, понеже тук няма училище, приеха го в Симеоново, той ходи там на училище, аз сутрин по 45 минути се движа по тази 3 - минутна отсечка, след това, за да изляза оттук, ми трябва още около 30 минути нагоре, тоест един час. И след това за още един час трябва да отида на работа, около два часа."

Петя: "Майките с малки деца буквално ходят по улицата, между колите, между камионите, в праха."

Мая : "Всяка вечер тук се събират към 10-15 деца , поради липса на площадка , всички играят на улицата, тичат, колелета карат на тази улица и понякога се засилват коли, имаме даже случай на кола, която буквално спира пред дете, на няколко метра, за малко да го блъсне."

Наталия: "В прахоляк играят и децата, и така. И ние се движим в прахоляци, и колите ни в прахоляци, за ремонти плащаме непрекъснато."

- БНТ: И ходите пеша на работа?

- Ходя пеша , понякога и с кола , и по никакъв начин не е добре. Просто позицията на пешеходеца е сутрин да бъде прегазен през краката му да мине, а ако е с кола трябва да чака много дълго време."

Петя: "Точката на търпение буквално премина."

Позицията на общината - площадки за децата ще има, още изходи към главни пътища, също.

Любомир Дреков, кмет на Столична община, район "Лозенец": "По отношение на вход-изходите на района - те са предвидени. В момента е готова оценката на още един вход - оценката за отчуждаване на имоти на още един вход / изход на района и ни предстои другата седмица среща със собствениците на имотите, за да можем да се уточним , живот и здраве при успешно проведени преговори, да отворим още един вход / изход съвсем в скоро време, което ще облекчи значително точно в тази част влизането и излизането от квартала. "

Обещание от общината има, позицията на жителите ще бъде чута.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японска класна стая се появи за първи път в българското училище
Японска класна стая се появи за първи път в българското училище
Бум на записванията за студентски бригади
Бум на записванията за студентски бригади