НОВИНИ

Изложба в чест на Ел Греко

В испанският град Толедо започна подготовката по случай честването на 400 години от смъртта на известния художник Ел Греко.

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 21.02.2014
Чете се за: 00:51 мин.
По света
В испанският град Толедо започна подготовката по случай честването на 400 години от смъртта на известния художник Ел Греко. Организират се изложби, конференции и концерти, които се очаква да привлекат почитатели на изкуството от цял свят. Столетия наред никой не си спомня за ренесансовия художник Ел Греко. Но през 19 век съвременни творци преоткриват поразителните му и нестандартни творби, черпейки вдъхновение от цветове и стил. 4-вековната годишнина ще бъде отбелязана и с 2 изложби в Толедо и в Мадрид. Първата експозиция в град Толедо, която ще бъде открита следващия месец, заема централно място в честванията. Над 100 платна, рисувани преди столетия, ще бъдат представени в музея "Санта Крус", както и в други известни сгради. Организаторите очакват над 1 милион посетители.
Грегорио Маранон - президент на фондацията "Ел Греко 2014": "Почти всички от тези картини са напуснали Толедо в началото на 20-и век. Сега ги събираме от цял свят на едно място по случай годишнината."
Връщането на картините на Ел Греко от водещи музеи и частни колекции от цял свят е скъп проект. Разчита се предимно на частно финансиране, след като испанското правителство съкращава разходите за изкуства. В испанската столица Мадрид почитателите на Ел Греко ще могат да се насладят на творбите му в галерията "Прадо". Редом с неговите картини в изложбата са включени и произведения на Пикасо и на други съвременни творци. Експозицията събира на едно място 106 картини, 25 от които на Ел Греко. Културните събития в Испания имат за цел да разкрият влиянието на ренесансовия творец върху съвременното изкуство.

Aвтор: Весела Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магазините за марихуана в Колорадо отчетоха приходите си за първи път
Магазините за марихуана в Колорадо отчетоха приходите си за първи път
Без парламентарен контрол, днешното заседание на НС е удължено до окончателно приемане на Изборния кодекс
Без парламентарен контрол, днешното заседание на НС е удължено до окончателно приемане на Изборния кодекс