Във всекидневието ни пластмасата е навлязла навсякъде в живота ни. Крие ли опасности, обаче, пакетирането на храните с полимери, както и допира ни с пластмаса.
Пластмасата е навсякаде около нас. Според научни изследвания - пластмасовите изделия отделят Бисфенол А в храна и течностите. Марина Бозаджиева ни разяснява какво представлява той и крие ли рискове.
"Това вещество се намира в почти всички видове пластмаси, съдържа се в тези шишета за пиене, в кофичките за кисело мляко съдържа се в дебитните, кредитните карти, в нашите лични карти - фолиото което е отгоре. Бисфенол А - в превод, "А" означава ацетон. Бавно и постепенно то се натрупва в нашия организъм, в микро количества - то се активира, ако водата е на слънце, тогава поемаме по-голямо количество от този Бифенол А", каза химикът Марина Бозаджиева.
В продължение на 50 години той се използва като втвърдител при производството на пластмаси и на продуктите на основата на пластмаса.
Синхр. "Този Бисфенол "А" е изключително токсичен за човешкият организъм. Ако, например, претопляме храна в микровълнова печка и тя е в пластмасов съд, не лъчите са вредни, а съединението, което се образува между храната и този Бисфенол А", подчерта Марина Бозаджиева.
Бисфенол А се съдържа в широк спектър продукти – бутилки за вода и напитки, спортни принадлежности, медицински инструменти, зъбни пломби и уплътнители, лещи за очи, CD и DVD дискове, а също и битова техника. Натрупването в организма става и само чрез допир на кожата с Бисфенол А.
"Бифенол А се приема при контакт - ние отиваме да теглим пари - пипаме картата, той минава през кожата. Картите, които слагаме в банкоматите - дебитини или кредитни, те също практически са с едно полимерно покритие, което пак е химия", открои химикът.
"Бисфенол А вече го няма в детските шишета, той наподобява естрогените - женските полови хормони. И една от причините за бума на рака е тази - твърде много потребяваме полимери, в който има Бисфенол А", обясни Марина Бозаджиева..
Заради сходната си структура с женския полов хормон естроген, организмът ни позволява на химикала да се натрупа в орагнизма ни. Така той влияе негативно на мозъка и репродуктивната система, а също така причинява и редица онкологични заболявания. При нагряване или при продължително съхраняване на хранителни продукти Бисфенол А преминава от пластмасата в храната, твърдят още химиците.
Важна подробност – ако една опаковка е предвидена за еднократна употреба - не бива да я използваме многократно, защото това я превъръща в опаснос за здравето ни.
Автор: Благой Цицелков