НОВИНИ

22 нови сензорни станции ще следят за чистотата на въздуха в София

Нови 22 сензорни станции ще следят за чистотата на въздуха в София. Темата отново излезе на дневен ред след като през последните дни на места в столицата имаше сигнали за превишаване нивата на фини прахови частици във въздуха. Така ли е това и как новите сензори ще отчитат качеството на въздуха, вижте в прякото включване на Тереза Ставрева във видеото.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:58, 19.11.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Несъмнено със застудяването на времето темата за това какъв въздух дишаме отново излиза на дневен ред. Тази сутрин на места в столицата имаше гъста мъгла, която беше придружена и от мирис, което отново поставя въпроса за това какво е качеството на въздуха, който дишаме.

Теодора Полимерова, директор Дирекция "Климат, енергия, въздух" към Столичната община: Към 6 часа сутринта данните, измерени от Националната мониторингова система, показваха нива от 15-17 до 20 микрограма на кубичен метър, което беше почасовата осреднена стойност за последния изтекъл час. Естествено, след 7 часа, когато градът се събужда, започва усилена социално-икономическа дейност, интензифицира се и трафикът в града, започват да се покачват и нивата на фини прахови частици, което се наблюдава до 9-10 часа, все пак имаме завишени концентрации.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава окупацията на университет в Хонконг
Продължава окупацията на университет в Хонконг
В Русе отваря врати трапезария за бездомни
В Русе отваря врати трапезария за бездомни