Първият по рода си „Римски ден” събра десетки любопитни посетители в археологическия резерват Никополис ад Иструм край Велико Търново. Сред останките на древния град оживяха римски боеве, древни ритуали и занаяти, а легионери, патриции и знатни римлянки се разхождаха из античните руини.
Римският ден бе открит с поход на "Първи италийски легион" от Свищов. Легионерите от античната крепост Нове излязоха победоносно и направиха демонстрации на доспехи, оръжия и бойни ритуали.
Най-сериозен интерес обаче предизвикаха римските майстори-готвачи и възможността всеки да опита.
"Нашият готвач готви по римски модел, на скара – риба, забучена на шиш", каза Стефан Проданов.
"Предястието са яйца, приготвени по специален начин със семена, мед и ядки, а хляба е с много подправки, с ядки и семена, кюфтенцата са много интересни", отбеляза Димитрина Проданова
Прилежни домакини преписваха римски рецепти и разпитваха за тайните на античните ястия.
"Много подправки, зехтин и семена, различни.... Също така вино и шира за квас са използвали и с тях са месели тесто и хлябовете са украсявани със семена, с маслини, с ядки и всичко със зехтин най-вече", каза Петранка Мидова.
Майстори - ковачи, техника за сечене на антични монети, стрелби с лък и дори разходки с антична колесница бяха сред другите атракции на Никололис Ад Иструм.
Репортер: Боряна Цветкова