ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Истински козунаци единствено в домашната кухня

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Проверка на БНТ показа, че наистина истински козунак с истински яйца може да направите само у дома.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Проверка на БНТ показа, че наистина истински козунак с истински яйца може да направите само у дома. Във фурните работят само с яйчен прах- меланж. Търсенето на козунаци рязко се е увеличило тези дни. Само в една от софийските фурни за Великден имат заявки за един тон. Дни преди Великден производството на козунаци става приоритет за повечето фурни. Добре е потребителите да знаят обаче, че ако искат  парзничният козунак да е с истински яйца, трябва сами да си го омесят. Във фурните се работи с яйчен прах  /меланж/.  Търсенето на козунаци вечe се увеличава. Само в една от софийските фурните,  където екип На БНТ  отиде, за да разбере как се правят хубавите козуници, ще произведат повече от тон. Оказва се, якото месене,  не е достатъчно за да бъде хубав  козунакът, правенето му си е истински майсторлък. "Да се спазва рецептата на козунака, да се слага всичко точно като мая, захар, сол, сухо мляко, яйчен меланж. Яйчният меланж  е много удобен за  производство", каза Ангел Лачков - майстор хлебар. Използавено на пресни яйца намалява трайността и повишава риска от зарази, обяснява Ангел Лачков.  Затова не само у нас, но и в целия свят се използва добитият  при изсушаване на сурови яйца прах. И въпреки това майсторът хлебар открои, че по-добри за правенето на козунак са айцата от село. В промишлени условия козунаците се приготвят за близо 5 часа - месене, три втасвания и печене. В домашната кухня  всичко е доста по- бавно.  Цял ден трябва да си отделите за направата на козунака. Истинският козунак има голям обем, но леко тегло, той е с хрупкава кафяво-златиста препечена коричка и със специфичен аромат, обяснява майстора. Казва още, че козунаците от малки фурни са без консерванти, затова могат да изтраят максимум до десетина дни. Докато в магазините могат да се намерят козунаци дори с трайност до 12 месеца, но те са и с много Е-та.

Репортажа на Цв. Атанасова

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?