Аромат на пържени мекици се разнесе тази сутрин на площада в търговищкото село Буховци. В единствения по рода си Празник на мекицата за първи път се включиха и мъже. Преди три години от местното читалище решили да покажат на децата как се меси тесто и правят мекици. След това трапезата около популярната и обичана в този край закуска обединила и възрастните.
Кремена Томова: - Свързвам мекицата с пукота на печката на дърва зимно време.
Тази година в надпреварата за най-голямата и вкусна мекица се пробваха и мъже.
Добрин Добрев: - Виждал съм едно време баба ми как е месила, но никога не съм пробвал, но реших да опитам днес. Усещането е много интересно, даже не вярвах, че толкова бързо ще се получи. Харесва ми, но само за празника, вкъщи не бих пробвал, защото изисква време, пък днес е по-лесно да си купиш готово тесто.
Универсално тесто за мекици няма, казват организаторите. Един слага мая и вода, друг хлебна сода, яйца и кисело мляко. Всички обаче са единодушни, че трябва да се влага любов и желание в приготвянето на тестеното изкушение.
Празникът завърши с конкурси за най-апетитна и с атрактивна форма мекица, както и с вкусно похапване.