НОВИНИ

3-годишно дете се нуждае от помощ

3-годишно дете от Казанлък се нуждае от помощ, за да компенсира проблемите в развитието си. Освен спастична церебрална парализа, Азер Фейзула има и други придружаващи заболявания. Затова се нуждае от специфична рехабилитация, която може да се осъществи само в чужбина.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
09:25, 15.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

По време на раждане Азер получава мозъчен оток и е сложен в кувьоз. Спасили го, но по-късно става ясно, че детето е получило доста увреждания. Година по-късно Азер започва да получава ежедневни гърчове

Дълго време обикаляли различни болници и специалисти в София, което често вдигали рамене че не могат да помогнат. Така стигат до Истанбул, където Азер най-накрая е диагностициран и получава адекватно лечение.

Себиле Кенан - майката на Азер: Почна лечение и то медикаментозно, нищо няма оперативно и така продължаваме през 3 месеца ходим на контролни прегледи, смяна на лекарства, защото организма доколкото расте иска промяна на лекарствата и в епилепсията имаме напредък, но двигателно иска рехабилитация.

Но рехабилитацията, която се осигурява в България, е крайно недостатъчна за неговото състояние и родителите не виждат никакъв ефект от нея. А лекарите в Истанбул смятат че засилена и специализирана рехабилитация може значително да помогне на Азер да дръпне в развитието си. Предлагат тримесечен курс заедно с обучение на майката как да продължи с грижите и след това. Надеждата им струва 81 хиляди долара, които семейството не би могло да осигури. Не могат да очакват и помощ от фонда за лечение на деца, тъй като там рехабилитация не се финансира.

Себиле Кенан: Те изискаха един документ, който трябва да е от лекарска комисия - тукашна лекарска комисия,че те препоръчват да ходим в Истанбул или в друга държава, няма значение, за лечение, но аз нямам такъв документ.

И разбрали, че могат да разчитат единствено на дарения от съгражданите си. И за сега вярват в чудодейната сила на човешката добрина

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прага на зимата Добрият самарянин вече е препълнен
На прага на зимата "Добрият самарянин" вече е препълнен
Отбелязваме международния ден на белия бастун
Отбелязваме международния ден на белия бастун