НОВИНИ

В подножието на Бузлуджа – Сергей Станишев

„Вярвам в перспективите на младите хора в БСП". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Панорама" на БНТ в навечерието на събора на социалистите на връх Бузлуджа. Той обяви, че докрая на тази година във всички общини в България ще има младежко обединение на БСП на общинско ниво.

подножието бузлуджа сергей станишев
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:03, 30.07.2010
Чете се за: 09:57 мин.
У нас

„Вярвам в перспективите на младите хора в БСП". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Панорама" на БНТ в навечерието на събора на социалистите на връх Бузлуджа. Той обяви, че докрая на тази година във всички общини в България ще има младежко обединение на БСП на общинско ниво.
Лидерът на БСП влезе в пряк диспут със социалния министър Тотю Младенов в студиото на "Панорама".

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев:
Сега обаче ние отиваме в подножието на едно друго хубаво място в България. Всяка година по това време БСП се качва на Бузлуджа, за да си спомни началото на българската социалдемокрация, и всяка година това е времето, в което ние питаме в каква форма са социалистите. Сега включваме именно подножието на Бузлуджа, този път обаче хотел "Казанлък", където е председателят на БСП Сергей Станишев. Добър вечер.
Сергей Станишев:
Добър вечер.
Водещ:
Премерихте ли кръвното на партията, г-н Станишев?
С. Станишев:
Ами, партията не се нуждае от специални медицински уреди, за да си мери кръвното. Всяка година на Бузлуджа десетки хиляди български социалисти се качват на този връх с добро самочувствие, нахъсени, с мерак, за да се почувстват една общност, основана на някакви ценности, които ние споделяме, и да се заредим с енергия за това, което ни предстои като партия. Току-що приключи една дискусия на младежкото обединение в БСП, в която участваха десетки младежи, и дискутирахме за нашите каузи, основани на нашите ценности вчера, днес и утре. И съм много доволен от тази дискусия, защото тя беше много смислена, заредена и с идеи, и вярвам в перспективите на младите хора в БСП като тяхна партия.

Водещ:
Аз за това искам да ви питам, защото ги виждам зад вас. Сега, разбрахме, от една страна, че Стефан Данаилов няма да бъде на Бузлуджа. Може би няма да има мотори и рокери. Обаче това зад вас да не е някое ново презареждане?
С. Станишев:
Не, това е една последователна политика на БСП. Младежкото обединение беше създадено през октомври миналата година и до края на тази година във всички общини в България ще има младежко обединение на БСП на общинско ниво. Това са хиляди и хиляди млади членове на БСП със свои идеи, една общност, една мрежа, която е изключително активна. И през тези няколко месеца, откакто съществува, стъпи здраво на своите крака.

Водещ:
А не е ли минорно настроението, г-н Станишев?
С. Станишев:
Не, не е минорно настроението. Попитайте младите хора зад мен.
Водещ:
Щом така казвате, аз ви вярвам. Сега, вашият девиз е. . .
С. Станишев:
Правилно ми вярвате.
Водещ:
Благодаря. Вашият девиз е за Бузлуджа "Воля за промяна, сила за действие".
С. Станишев:
Точно така.
Водещ:
Воля, промяна, сила, действие - това са точно четирите думички, които ви липсват сега, нали?
С. Станишев:
Напротив, започваме все повече да действаме. А иначе волята я показваме и през последните месеци като парламентарна опозиция. Мисля, че се виждат буквално всяка седмица нашите инициативи - и законодателни, и контролът върху правителството. И ако се върнем към разговора, който водихте с министъра на труда и социалната политика, ето ви едно действие, което ще направим още следващата седмица. Законодателните промени, които ГЕРБ прие за ощетяване на хората, за отнемане на отпуски, които са натрупани, ще бъде внесено като питане до Конституционния съд с очакването, имаме всички аргументи, да бъде отменено. Защото, знаете ли, това е едно безумие - правителството решава проблемите на собствената си некомпетентност и спестява на гърба на хората. Защото какво са виновни 60 хиляди български полицаи например, на които постоянно им се дават извънредни задачи - ту да пазят стадиони, ту да пазят реколти, ту да извършват други охранителни дейности, и не успяват да си вземат отпуската, та ще ги лишават от отпуска, която те са получили по право. И ние това ще го обжалваме много категорично. Министърът на труда впрочем разсъждаваше и за пенсионната система така, все едно че е паднал от луната. Извинявайте, но 2007 година той беше изпълнителен директор на агенцията, която се занимаваше точно с трудовите въпроси, с охраната на труда. И тогава социологическите проучвания посочваха, че един от проблемите за хората това е точно охраната на техните трудови права в отношенията с работодателите. И тогава се направиха сериозни законодателни промени, засилващи функциите на агенцията и държавния контрол върху работодателите, които не изпълняват своите задължения по закон. Впрочем, връщайки се към пенсионната реформа, тя действително е актуална тема, много болезнена тема, общият извод, който ние, от БСП, правим, че всъщност пак хората ще плащат сметка за некомпетентността на правителството. Извинявайте, казвахме декември месец недейте да намалявате осигурителните вноски с 2 пункта. Ще загуби държавата, бюджетът на осигуряването 400 милиона лева. Направиха го - нито намалиха безработицата, напротив, тя продължи да расте, но 400 милиона ги няма. И сега в резултат на тази политика започват да търсят панически, бих казал, изход от ситуацията и тя се решава за сметка на хората - за сметка на хората, които са в предпенсионна възраст.
За сметка на младите хора, които са зад мен. Защото, вижте, когато карат хората в предпенсионна възраст да работят една, две, три години повече, това са по-малко работни места за младите до 30-годишна възраст. Това трябва да е ясно.
Когато говорим, че хората не са си плащали, извинявайте, осигуровки, това е било най-вече 90-те години, когато и държавата ни беше разградена, когато и работодателите не плащаха. Как тези хора ще се пенсионират при това увеличаване на трудовия стаж, питам аз. Няма как.

Водещ:
Чакайте да питам тук, министърът е още тук, да го питам дали е паднал от луната. Кратка размяна на реплики, ще продължим разговора с вас.
Тотю Младенов:
Само три неща за г-н Станишев. Първо, вие не сте ме назначавали за шеф на Главна инспекция по труда. Второ, 2003 година, когато се направи регистрацията на трудовите договори, само за 6 месеца се увеличиха осигурените лица с 250 хиляди човека. Само да ви припомня, ако сте забравили. И трето, този дефицит, който наследихме от вас в пенсионната система от 2 милиарда лева, ако вие бяхте правили реформи и бяхте харчили по-разумно, нямаше в момента да се налага да се предприемат тези мерки.
Водещ:
Г-н Станишев?
С. Станишев:
Ами вижте, аз не съм назначавал г-н Тотю Младенов, заварих го, но ние, за разлика от ГЕРБ, не правехме политически чистки, а преценявахме хората по това какво могат да свършат или не. Сега, че правят чистки навсякъде в администрацията и правят шуробаджанашки назначения си е техен проблем, впрочем и проблем на ефективността на администрацията. А що се отнася до харченето, първо, успявахме да събираме приходи и всяка година на две стъпки се увеличаваха пенсиите на българските пенсионери.
Водещ:
Е, такава беше конюнктурата, сега.
С. Станишев:
Второ, за харченето, ами, то вече повече от една година се плащат и пенсии, плащат се и социални помощи в резултат на фискалния резерв, който беше спестен и натрупан от предишното правителство. Само че той ще свърши, защото миналия юли беше 8 милиарда и 200 милиона лева, към края на тази година по бюджета, който ГЕРБ гласува, трябва да бъде 4.5 милиарда. Значи, за година и половина с близо 4 милиарда по-малко фискалният резерв. Тези 4 милиарда кой ги харчи и какъв е ефектът? Да има увеличаване на пенсиите? Гордо заяви правителството, че до 2013 година няма да има увеличаване на пенсии, няма да има увеличаване на доходи. Една дума, ако си спомняте, премиерът каза: забранил съм думата замразяване. Честито - размразена е. Замразени са доходите, замразени са пенсиите, в първите 3 години със сигурност, това е прието от правителството. Така че българите могат да си правят своите изводи за политиката, която води ГЕРБ към тях. И в крайна сметка кой плаща сметката? Всеки един. Когато държавата се държи като рекетьор към бизнеса, когато не си плаща задълженията, бизнесът уволнява работници, бизнесът не плаща заплати. Хората губят сигурност и перспектива.

Водещ:
Последна реплика от г-н Младенов, продължаваме разговора. Искате ли реплика?
Т. Младенов:
Не, аз не чух отговор защо те ни оставиха 2 милиарда дефицит в осигурителната система.
Водещ:
Защо, г-н Станишев?
С. Станишев:
Оставихме 8 милиарда фискален резерв, г-н Младенов, който сега харчите. Това са пари за пенсиите, както добре знаета.
Водещ:
Ама, защо не го. . . Да де, ама 2 милиарда дефицит НОИ.
С. Станишев:
И после, няма държава в Европа, където да няма участие на държавата в осигурителната система. Г-н Младенов иска да каже, че като направят тяхната реформа, държавата няма да има принос към плащането на пенсиите? Няма как да стане.
Т. Младенов:
Само последно, вие трябваше да реформирате системата още 2007-2008 година. Защо? Защото дефицитът се увеличаваше и вие, за да го скриете, вкарахте държавата като осигурител с 12 процента. Проблемът не само че не се скри, той изби веднага. Аз ви казвам - 2 милиарда дефицит в момента. Това е истината.
С. Станишев:
Аз смятам, че е справедливо държавата да участва заедно с работодателите, заедно с работниците в осигурителната система и в плащането на пенсиите. Без това нямаше да можем да увеличаваме и пенсиите през последните години.

Водещ:
Г-н Станишев. . .
С. Станишев:
А вие очевидно няма да ги увеличавате, дано не ги намалите.
Водещ:
Г-н Станишев, стискате ли палци ГЕРБ да се провали?
С. Станишев:
Вижте, аз съм български гражданин, не искам да се провали българско правителство.
Водещ:
Ама знам, че така ще кажете.
С. Станишев:
Само че провалите на ГЕРБ са очевидни, те вече са очевидни за все повече българи. Няма нужда аз да стискам палци или да не стискам. Повечето поразии ГЕРБ сами си ги правят. При това доверие, което спечелиха преди 1 година, голяма част от него вече е похарчено, голяма част, не цялата. И лошото е, че. . .

Водещ:
Вие как воювате с това. . .
С. Станишев:
. . . кризата в България беше докарана именно в резултат на абсолютно погрешната политика на това правителство. Това не го казвам аз, преди няколко седмици го каза един от най-авторитетните международни институти за икономически изследвания във Виена, които казаха: държавата уби реалния бизнес, държавата едновременно харчи популистки, държавата не прави реформи. Това е резултатът за една година. Във всяка една област почти има или стагнация, или регрес.
Водещ:
А вие сте се. . .
С. Станишев:
Вижте европейските фондове, за които толкова говориха. Има по-добра политическа среда, но България според данни на Европейския парламент от октомври до май падна от 14-о място, от средата на класацията от страните членки, на предпоследно, 26-о място по усвояемост, по темп на усвояване на средствата. Защо? Ами, защото пълен страх, замразяване и сковаване в администрацията. Никой не смее един подпис да сложи. Няма воля. Освен това министър Дянков пази фискалните баланси, уж ги пази, и затова не разплащат на общини, на фирми, по европейски проекти, на неправителствени организации - всичко е замряло и този свеж ресурс не се усвоява в страната. Попитайте всеки кмет.

Водещ:
Аз само да ви припомня, че вие нарекохте това шменти капели и издадохте една книжка, която сигурно е там при вас някъде, "Една година шменти капели". И сега искам да ми отговорите честно на следния въпрос. Двумилионният хонорар на вашия мандатоносител Ахмед Доган, при условие че вие сте премиер, може ли да се нарече шменти капели?
С. Станишев:
Вижте, г-н Василев, тази книга, тази брошура е инициатива на младежкото обединение и всяка дума в нея се основава на цитати, в т.ч. заглавието, знаете, че това е цитат от премиера, и на факти, които са неоспорими. И това показва всъщност разминаването между заявката, декларациите на ГЕРБ, започвайки от министър Дянков, който казва "ако до средата на годината не преборим кризата, подавам оставка". После каза "сега заминете на море, септември всичко ще е наред". Дай боже, за пореден път мести хоризонта. Това се основава на думите на премиера по отношение на много неща, които той обеща, в т.ч. каза, че забранява думата замразявам, а го правят. И във всяка една политика, която ГЕРБ води, има точно такова огромно разминаване между думи и дела. . .
Водещ:
Не ми отговорихте на. . .
С. Станишев:
. . . най-общо казано "очите пълни, ръцете празни". А по вашия въпрос, това, за което вие казвате, са отношения между лидера на ДПС и частна фирма, а не държавата, ако правите разлика в това отношение.

Водещ:
Не, аз правя разлика, но вие бяхте премиер. Вашият мандатоносител е взел 2 милиона хонорар. Вас това харесва ли ви или не ви харесва?
С. Станишев:
Това в морален план не ми допада и тази информация стигна до мене, след като изтече мандатът, от медиите, както и до вас. Впрочем днеска поставих, тъй като премиерът много често говори за лошите практики на предишното наследство, посочи "Цанков камък" като лош проект, днеска го попитах в парламента по проекта "Горна Арда" няколко въпроса, които са елементарни, но които са много сериозни. Първо, казва се - за "Белене" държавата няма пари и НЕК също няма пари, но за проекта "Горна Арда" изведнъж се намериха пари, а той струва половин милиард евро за 187 мегавата, докато "Белене" е 2 хиляди мегавата като мощност. Питам откъде пари и защо такава избирателност? Второ, оказа се, че този проект, нали, подписано е с ЕVN, един инвеститор, когото премиерът критикува, без конкурс, което е задължително изискване в целия ЕС. Оказа се, че изведнъж в тази компания за "Горна Арда" НЕК от 70 процента близо се оказва на 30 процента, 40 процента се дават даром на EVN. Попитах защо такава избирателност? Попитах премиера не го ли смущава, че няма и икономическа, и техническа, и екологична обосновка. . . 3/4 от територията, където ще се строи тази инсталация, енергийна, е "Натура 2000"? Попитах също така не е ли притеснително, че министърът на икономиката и енергетиката, преди да стане министър, е бил прокурист на EVN? И веднага, през август още правителството одобрява писмо за намерение, а сега подписва без конкурс за "Горна Арда". Това не е ли конфликт на интереси. . .
Водещ:
Да, ама. . .
С. Станишев:
. . . не е ли практика на това правителство.

Водещ:
Да, ама не е взел 2 милиона хонорар, нали, не е взел 2 милиона хонорар?
С. Станишев:
А за скритите хонорари никой не знае може би.
Водещ:
Г-н Станишев, за мен беше откритие да чуя сега от вас, че вие сте били премиер, всичките служби са ви били подчинени, вие не знаете, че вашият човек, който държи вашия мандат, взима 2 милиона лева хонорар. Това е за мен откритие, честно казано.
С. Станишев:
От частна фирма. Аз съм се занимавал с държавата, г-н Василев.
Водещ:
Добре.
С. Станишев:
За разлика от сегашната власт, която се меси дори в личния живот на всички хора. Вижте какво се случи в Кърджали. Хората вече не смеят да се обадят на такси да си извикат, защото не знаят няма ли да нахлуе полицията и по погрешка да ги понабие.

Водещ:
Добре.
С. Станишев:
Да, не ви препоръчвам, ползвайте вашата кола.
Водещ:
Аз не викам проститутки.
С. Станишев:
Извинявате, но това, което каза и министър Цветанов, изобщо не е доказано. Доколкото разбирам от показанията на хората, които са били бити, няма такова нещо. Това. . . и ще изисква много сериозно проучване от парламента. Въпросът не е приключил, защото беше даден карт бланш. . .
Водещ:
Сега, вижте, и това, което казвате вие, и това, което казвам аз. . .
С. Станишев:
. . . че така е редно.
Водещ:
. . . да, предлагам ви да изчакаме делото по този въпрос, защото ще има дело, доколкото знам.
С. Станишев:
Ще изчакаме.
Водещ:
Обаче аз да ви попитам колко години още възнамерявате да останете лидер на БСП?
С. Станишев:
Това може да прецени само БСП. Това, което съм казал, е, че имам амбицията да бъда лидер на БСП до 2012 г., до местните и президентските избори, защото моята лична амбиция е да изведа БСП в по-силна позиция след загубата от миналата година. Искам реванш в добрия смисъл на думата, искам БСП да извоюва позиции, които е загубила и които може да извоюва, защото все повече темите, които говорим, намират чуваемост в ушите на гражданите. Защото никаква пропаганда, никакъв пиар на правителството, никакво появяване сутрин, обед и вечер на екраните не може да спре хората да мислят. Не може да не съпоставят как са живели, да кажем, преди една година и сега, по-богати ли са, по-сигурни ли са за утрешния ден или усещат по-голяма несигурност. И нашата основна кауза днес е да се противопоставим на този начин на управление на страната, на погазването на гражданските свободи, на антисоциалната политика, когато кризата се прехвърля върху раменете на хората, на действията срещу парламентаризма, ако щете, защото парламентът е един гумен печат вече в ръцете на изпълнителната власт и на няколко души. И този поход на ГЕРБ за овладяване на всички власти, за безконтролна власт, трябва да бъде спрян не заради БСП - аз мисля, че това е национална кауза.

Водещ:
Само последна дума, буквално последна дума, казвате - искам реванш в добрия смисъл на думата. Чувствате ли подкрепа зад себе си, освен хората, които в момента стоят зад вас? Имам предвид чувствате ли подкрепа от знаковите фигури в партията? Не виждате ли как по някакъв начин те деликатно се отвръщат от вас?
С. Станишев:
Чувствам една много сериозна загриженост и тревога във всички хора в БСП, започвайки от Националния съвет, стигайки до всеки редови член на партията, за това какво се случва в страната. И има едно осъзнаване на това, че БСП е единствената политически организирана сила, която е ясна и категорична опозиция на този начин на управление на страната на това правителство на ГЕРБ. И трябва да се превърне чрез диалог, чрез изграждане на нови мостове в основното ядро на разширяваща се опозиция, която иска да спре този начин на управление и воденето на страната в бездъница, в безизходица, а хората - докарването им до просешка тояга. Това е нашата мисия сега, днес. Тя е политическа и тя е не само лява, тя е национална.

Водещ:
Сергей Станишев, председател на БСП. Искам реванш, каза той, в добрия смисъл на думата.

Вижте целия разговор във видеофайла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След 14 часа работа заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум
След 14 часа работа заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум
23:06, 26.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
София под риск да остане без автобуси заради запор на сметки? (ОБЗОР)
София под риск да остане без автобуси заради запор на сметки? (ОБЗОР)
22:45, 26.09.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Депутатите от „Има такъв народ“ и „Възраждане“ блокираха трибуната на Народното събрание
Депутатите от „Има такъв народ“ и „Възраждане“ блокираха трибуната на Народното събрание
22:19, 26.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Сериалът на БНТ "Тревожност" с отличие от фестивала "Златна роза"
Сериалът на БНТ "Тревожност" с отличие от фестивала "Златна роза"
21:36, 26.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Среща на президентите на България и Иран: Надежда за моряците от кораба "Галакси лийдър"
Среща на президентите на България и Иран: Надежда за моряците от кораба "Галакси лийдър"
21:26, 26.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спецакция на ГДБОП в Бургаско: Откриха близо 500 антични ценности в частен имот
Спецакция на ГДБОП в Бургаско: Откриха близо 500 антични ценности в частен имот
21:09, 26.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Автомобил се блъсна в стълб в Пловдив, шофьорът загина на място
Автомобил се блъсна в стълб в Пловдив, шофьорът загина на място
20:59, 26.09.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Европейският съюз за радио и телевизия даде висока оценка за работата на БНТ и БНР
Европейският съюз за радио и телевизия даде висока оценка за работата на БНТ и БНР
20:50, 26.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Пропуски в системата? Шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби
Пропуски в системата? Шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби
20:33, 26.09.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Защо БДЖ превози с кола пътничка от София до Струмяни?
Защо БДЖ превози с кола пътничка от София до Струмяни?
20:32, 26.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
600 000 българи са готови да продадат гласа си, а ефективните присъди за търговия с вот са малко
600 000 българи са готови да продадат гласа си, а ефективните присъди за търговия с вот са малко
20:26, 26.09.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Президентът Радев за разделянето на Тирана и Скопие: Това е логично следствие за политиката на кабинета на РСМ
Президентът Радев за разделянето на Тирана и Скопие: Това е логично следствие за политиката на кабинета на РСМ
20:07, 26.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Българската меланхолия - с проф. Георги Фотев
Българската меланхолия - с проф. Георги Фотев