НОВИНИ

34 мигранти бяха задържани при съвместна акция на МВР, ДАНС и Прокуратурата

34 нелегални мигранти бяха задържани днес за 24 часа при съвместна специализирана акция на МВР, ДАНС и Прокуратурата. Операцията се проведе на територията на цялата страна като целта й беше да се задържат незаконно пребиваващи чужденци и трафиканти.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:12, 13.05.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Акцията започва тази сутрин в 6 часа в столицата, големите областни градове както и в Елхово, и Драгоман. Проверени са близо 600 обекта и над 4 хиляди лица. Установени са 55 незаконно пребиваващи чужденци, сред които и седем деца. Хванати са и седем каналджии. В крайна сметка задържаните за 24 часа са 34 души като е образувано и едно досъдебно производство.

Георги Костов, гл. секретар на МВР: Това дали са регистрирани досега, дали имат някакъв статут подлежи на проверка. В момента се извършват тези действия, така че не може да кажем още дали са незаконно проникнали, дали са регистрирани в дирекция "Миграция" на МВР или в ДА по бежанците и са настанени на външни адреси.

Главният секретар на МВР каза още, че с хората, които живеят по границата са направени срещи и са им дадени алтернативни телефони за бързи контакти с МВР. В столицата засилено полицейско присъствие имаше в района на Лъвов мост, булевард "Мария Луиза" и Централните хали. Проверяваха се хостелите и малките хотели за нелегални мигранти. Един от събудените рано сутринта бил строителят Спас.

Спас, строител: Задържаха едно бременно момиче, че нямаше документи ли, не знам. Беше непълнолетно, мисля че и са ги взели.
БНТ: Имаше ли нелегални мигранти задържани?
- Ами да ти кажа, доколкото разбрах май имаше един човек, може и да нямаше, но не съм сигурен. Те бяха в другото крило, но не ме пускаха.

25 от мигрантите са задържани в изоставена вила край видинското село Арчар. Заявили са, че са Афганистан и Пакистан. Били са охранявани от 35-годишен криминално проявен, който им обещал им да ги прекара през българо-сръбската граница.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Проверяваме за нелегални емигранти вътре във вътрешността на страната и това е част от нашия подход за справяне със миграционния натиск, не само охрана на границата, но и проверки, регистрация на установените нелегални емигранти вътре във вътрешността на страната, за да можем да овладеем целия поток.

В мащабната акция участваха 1400 служители на МВР и ДАНС.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На ръба на пропастта ли е проектът Европа?
На ръба на пропастта ли е проектът "Европа"?
Ядрените влакове на Русия ще обезсмислят Бързия глобален удар на САЩ
Ядрените влакове на Русия ще обезсмислят "Бързия глобален удар" на САЩ