НОВИНИ

​Българите остават най-бедните в Европа

Българите остават най-бедните европейци заради ниските си заплати. Това показват данни на КНСБ. Въпреки, че безработицата спада до 9,1% през 2015 г. около 40% от хората, които си намират работа, не успяват да се измъкнат от "капана на бедността". В същото време се увеличава разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас - като тя е над 7 пъти.

bnt avatar logo
от Цветелина Катанска
15:00, 13.05.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

За да живее без лишения едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца, се нуждае от 2230 лева месечно или по малко над 557 лева на човек.

Над 77,6% от домакинствата у нас обаче живеят под този минимум. Над прага попадат едва 22,4 на сто.

Според данните на синдиката за абсолютно бедни могат да бъдат обявени онези семейства, които живеят с под 1186 лева месечно или с по 296,50 лева на човек. Такива у нас към края на май са 29,9% от хората.

Средната заплата през 2015 г. е 894 лева, като по-голяма е в обществения сектор - 930 лева срещу 880 лева в частния сектор. Най-много хора с минимални доходи живеят във Видин, Благоевград и Смолян. Според синдикатите именно повишението на работната заплата е основното решение за избягване от бедността.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Повишението на доходите няма алтернатива. Движението виждате е в тази посока - да, но според нас то трябва да продължи с още по-ясни, по-видими и добре организирани и договаряни темпове. Показахме вече, че има икономическо пространство, ако мога така да се изразя, тоест произвеждаме повече отколкото получаваме.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
99 години от чудото край Фатима в Португалия
99 години от чудото край Фатима в Португалия
Новото лице на терора-мит и реалност
"Новото лице на терора-мит и реалност"