НОВИНИ

4 години от опустошителното наводнение в Мизия

Четири години след голямото наводнение в Мизия хората още не могат да се съвземат от опустошителното бедствие. В началото на август 2014-та река Скът излезе от коритото си след поройните дъждове и остави под вода за две седмици 1200 къщи и обществени сгради в Мизия и село Крушовица. Стихията събори десетки домове, а още над 100 бяха обявени за опасни и разрушени по-късно.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
16:17, 03.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По къщите в Мизия все още личат жълтите и червените кръгове, като знак, че постройката или трябва са укрепи констуктивно, или да се събори.

Венера Савова: Хората се спасяват поединично. Много хора мизерстват, живеят във влага и мухъл. Който имаше къде, се премести, много отидоха да работят и да живеят на друго място. А психическите травми са друг въпрос.
Пенка Вълчанова: Хората не са по домовете си, изселиха се.
;

Над половин милион лева отпусна държавата за бедстващите домакинства. Обезщетенията са определени въз основа на данъчната оценка на сградите, която е много ниска, затова помощта е от 1000 до 5000 лева. Ирина Дамянова е получила 2500 лева за къщата си, която стихията срина със земята .

Ирина Дамянова: Стигнаха колкото да извозя останките на къщата, платих на превоза и на фадромата.
Цветан Глухарски: По данъчна оценка някъде към 4000 лева съм взел. Почти на 80% се възстановихме, понеже тогава работех, а сега съм пенсионер. Ако беше станало сега това, едва ли щях да се възстановя

След наводнението европейският фонд „Солидарност“ отпусна 2 милиона лева за почистване на затлаченото с растителност и кал корито на реката. От общината и тази година не пропуснаха да направят курбан с надеждата незапомненото бедствие вече да не се повтаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведската полиция застреля момче със Синдром на Даун заради пистолет-играчка
Шведската полиция застреля момче със Синдром на Даун заради пистолет-играчка
Храна за душата - новият кулинарен проект на Бързо, лесно, вкусно по БНТ1
"Храна за душата" - новият кулинарен проект на "Бързо, лесно, вкусно" по БНТ1