НОВИНИ

400 години от смъртта на Шекспир

"Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме ..." Светът чества 400 години от смъртта на Шекспир. Най-много са събитията в родната му Великобритания и най-вече в родния му град Стратфорд на Ейвън. Великият Бард е роден на 26 април 1564 и умира на 23 април 1616.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:15, 24.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още
400 години смъртта шекспир

Великобритания отдава кралска почит към най-великия си драматург, 400 години след смъртта му. Престолонаследникът на короната принц Чарлз излезе на сцената, където звезди на британското кино и театър играха представления по пиеси на Шекспир. ББС предаваше на живо великолепния спектакъл от Кралския шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън. Зрителите са насладиха на таланта на Джуди Денч, Джон Литгоу, Бенедект Къмбърбач, Джоузеф Файн, Дейвид Съчет, Йън Макелън и други актьори.

"Животът е сцена и всички ние сме актьори"

е може би най-прочутата сентенция на великия драматург, който вече става достъпен и със съвременните технологии. От 23 април 2016 г. са налице мобилни приложения за гледане на пиеси на Шекспир. На екрана се появават актьори без сценичен костюм, които рецитират текста на драматурга.

Принц Чарлз и съпругата му Камила посетиха родния град на Шекспир Стратфорд на Ейвън в деня от годишнината от смъртта му. Геният се ражда и издъхва тук. Изглежда куриозно, но според скорошно проучване, поетът е по-популярен в чужбина отколкото в родината си. 65 на сто от анкетираните чужденци казват, че произведенията на Шекспир са актуални и днес. На същото мнение са 59 на сто от британците. Докато беше във Великобритания американският президент Барак Обама посети шекспировия Глоуб тиътър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Картини на Мане върху дрехи
Картини на Мане върху дрехи
Ремонтират училището в Карнобат
Ремонтират училището в Карнобат