НОВИНИ

"47 усмивки" в подкрепа на родените със синдрома на Даун

Изложба със снимки на деца и младежи със синдром на Даун беше открита в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Идеята се ражда преди 2 години, когато фотографи от цялата страна снимат благотворително, родените с често срещаната генетична аномалия. От направените 350 снимки се избират 47, защото хората със синдром на Даун се раждат с една подълнителна 47-а хромозома.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златка Далчева
20:30, 24.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Една от целите на проекта "47 усмивки" е интеграцията на хората с тази генетична аномалия. Според Невяна Гешева - майка на слънчевия Марти, с годините предубежденията на обществото намаляват, въпреки че все още родители получават съвети да изоставят родените с Даун деца.

Невяна Гешева
"Все още мислят, че нашите деца са с голяма степен умствена изостаналост, че от тях не става нищо, не могат да се развиват. Могат да бъдат полезни с нещо, ако не ги оставяме да стоят затворени вкъщи, когато порастнат."

Родените със синдрома на Даун са много музикални и артистични. Такава е и Слава. На 13 години посещава масово училище - танцува и рисува. Тя е четвъртото момиченце в семейството на Станислава Лопатарева.

Станислава Лопатарева
"Както си отглеждаш трите, всичките деца, продължаваш в същото темпо, няма нищо по-различно."

Всяка година в България се раждат около 100 деца с допълнителната 47-а хромозома. От Сдружението на техните родители се борят те да станат неразделна част от обществото ни, да бъдат уважавани и обичани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят на восъчните фигури за втори път в София
Музеят на восъчните фигури за втори път в София
От нашия пратеник в Париж: Франсоа Оланд се присъедини към подкрепата за Макрон
От нашия пратеник в Париж: Франсоа Оланд се присъедини към подкрепата за Макрон