В навечерието на Гергьовден агнешкото месо стана дефицитна стока в Пловдив. Опразнени витрини посрещаха хората в последните дни. Но рано тази сутрин магазините отвориха с ново зареждане, заради повишено търсене на агнешко месо.
В търговските обекти най-търсено е прясното агнешко месо с гарантиран български произход. Цената му е малко по–висока от миналата година, коментираха собственици на магазини.
- Агнешкото е между 6.50 и 7 лева живо тегло - към 14 лева идва продажбата на месото. Те, магазините, всеки може да си слага цени, но месото тръгва от производителя, - казва собственикът на магазин за месо Селви Али.
За разлика от голямото пазаруване за Великден, сега хората купуват по-малки количества, но също така държат на качеството. А цената приемат като резултат и на повишеното търсене и на свитото производство.
- Притеснява ме дотолкова, защото има и на 12 лева и на 13, но на 14 мисля че е българско, затова е 14, - казва Стефан Стефанов.
Надежда Борисова гледа другояче на цената:
- След като не съм си го произвела как мога да имам претенции, - казва жената.
Прясното агнешко месо лесно може да бъде разпознато, казват инспектори от Агенцията по храните. Но за някои купувачи доверието е по-важно при избора.
- Аз много съм доверчив към магазинерите, каквото кажат, и опашка има ли, значи всичко е верно, - казва Стефан Стефанов.
По-критични са хората с опит в приготвянето на празничната трапеза за Гергьовден.
- След като съм толкова години домакиня може ли да не го позная, - твърди Надежда Борисова.
Познавачи на качественото агнешко месо са и празнуващите именници днес.
- Живи и здрави и трапезата на всички да е пълна с прясно българско месо, - пожелава един от 180 хиляди именници.