Пет милиарда долара глоба заплашва "Фейсбук"

Федералната търговска комисия на Съединените щати ще наложи глоба от 5 милиарда долара срещу технологичния гигант "Фейсбук", във връзка със скандала с "Кеймбридж Аналитика" и изтичането на лична информация на милиони потребители. Информацията е на вестниците "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон поуст", които цитират собствени източници.

от БНТ
08:58, 13.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Разследването срещу "Фейсбук" започна миналата година, след като беше разкрито, че базираната в Лондон консултантската компания "Кембридж аналитика" е получила достъп до данните на близо 87 милиона потребители. Услугите на британската компания са били ползвани от предизборната кампания на сегашния президент на Съединените щати Доналд Тръмп през 2016 г.

Споделянето на лични данни без разрешение на техните притежатели е в разрез на споразумението между Федералната търговска комисия и технологичния гигант. Наложена глоба предстои да бъде одобрена от Министерството на правосъдието.

Американският регулаторен орган и "Фейсбук" отказаха коментар. Малко след като глобата стана публично достояние акциите на "Фейсбук" се покачиха с близо 2 пункта. Глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мощна тропическа буря приближава САЩ
Мощна тропическа буря приближава САЩ
Антиправителствените протести продължават в Алжир
Антиправителствените протести продължават в Алжир