НОВИНИ

50 000 евро за центъра в Харманли след бунтовете

50 000 евро ще са необходими на Държавната агенция за бежанците, за да възстанови щетите от бунтовете в лагера през миналата седмица. 800 000 евро ще отидат за изграждането на второ фургонно селище там. Това заяви Ангел Танев от Агенцията на форум, посветен на това, как ще бъдат похарчени 160-те милиона евро, отпуснати от ЕК на България за справяне с миграционната криза.

Александър Марков
от Александър Марков
14:26, 01.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

При размириците в Регистрационно-приемателния център в Харманли от 24 ноември, столовата, медицинският пункт, инфраструктурата извън сградите за настаняване бяха основно разрушени. Сега ще трябва да се възстановят с 50 000 евро след решение на Европейската комисия.

Ангел Данев, Държавна агенция за бежанците: По този проект са предвидени дейности, които визират ред спешни мерки, те са одобрени, предстои да бъдат изпълнени.

Паралелно с 2,5-метровата ограда с бодлива тел, в Центъра ще бъде изградено второ фургонно селище за бежанците. Ще се строят детска и физкултурна площадка, както и лятно кино.

Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи: За Харманли това, което е предвидено от ДАБ, са предвидени две от сградите да бъдат пригодени, да могат да функционират като сгради от затворен тип, както и изграждане на оградата, тя вече се изгражда именно с такива средства.

С 1,2 млн. евро пък центърът в Пъстрогор ще бъде трансформиран от отворен в затворен тип. Най-важното за такъв тип центрове, според заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, обаче, е контролът - кой и как влиза и излиза.

Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи: Защото периодично ние правим операции заедно с дирекция "Миграция", откриваме самонастанили се бежанци, разбира се, трафиканти правят опит също да влизат в центровете, да си договарят клиенти, затова сигурността и достъпът до центровете, оградите, видеонаблюдението - всичко това е ключово, за да могат те по принцип да действат.

Със 160-те милиона евро по фондове "Вътрешна сигурност" и "Убежище, миграция и интеграция" МВР планира да купи над 550 високопрохидими джипа за Гранична полиция, да довърши комуникационната система ТЕТРА по границата, както и да изгради интегрирана система за наблюдение с умни камери без детектори, вкопани в земята. Заради кратките срокове, обаче, системата е под заплаха да не се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дидо от D2 говори за любовта и музиката в Извън играта
Дидо от D2 говори за любовта и музиката в "Извън играта"
Путин призова СAЩ към съвместна борба с тероризма
Путин призова СAЩ към съвместна борба с тероризма