НОВИНИ

Депутатите обсъждат казуса с допълнителните пари за БАН

Депутатите обсъждат бюджета на страната за догодина на второ четене в пленарна зала. В план сметката са заложени повече разходи отколкото приходи, дефицит от 1,4% и вдигане на минималната заплата на 460 лева. Скандал предизвикаха допълнителните 10 милиона лева за БАН.По-рано през седмицата бюджетната парламентарна комисия реши 10 милиона лева за БАН и още половин милион за Софийския университет. Вчера обаче в пленарната зала депутатите отхвърлиха това предложение, защото текстът за това увеличение не е бил надлежно разписан. Това доведе до събиране на извънредна бюджетна комисия днес, за да се изчисти спорът ще се увеличава ли в крайна сметка средствата за наука, или не.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
12:20, 01.12.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Румен Гечев- ПГ на БСП-лява България: Ако от партия ГЕРБ сте против, ако обичате излезте на микрофоните на парламента и обяснете защо. Тъй като в условията на демокрация водещата комисия на парламента - бюджетната е категорична и подкрепя тези допълнително 10 млн. за бедстващата БАН, която е основна структура на развтието на науката в България.
Менда Стоянова - ГЕРБ, председател на Бюджетната комисия в НС: За наука пари има, но има за науката ,която може да работи, има за науката, която може да прави проекти, които са добри и които наистина да доведат до съответния резултат. За мен, ако съм член на БАН, би било унизително да моля бюджета за трохи, след като имаме претенции там да работят най-високо квалифицираните учени, а определено трябва да кажа, че там има много институти, които изобщо не са на ръба на мизерията, а напротив участват в международни проекти, участват в български проекти и в съвместни проекти с бизнеса. И финансират своята дейност, включително и собствените си възнаграждения.
Борислав Великов - заместник-председател на ПГ на Реформаторския блок: Може да са трохи, но за институтите на БАН са нужни и средства за отопление, вода и електрическа енергия - 5 милиона и 100 хиляди. Информационно осигуряване, националната хидрометрична мрежа, целево финансиране за млади учени, както и за 2016 - 2 млн. лева. И е то 10 милиона.

Предстои да се разбере дали така нар. "техническата грешка" може да бъде поправена в пленарна зала. Все още не е ясно дали тези пари са били разчетени и от кое перо ще бъдат взети.

Увеличениeто на парите с 10 млн. за БАН е от РБ, ПФ, АБВ и Атака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УНИЦЕФ: Може да има увеличение на заразяване със СПИН сред подрстващите
УНИЦЕФ: Може да има увеличение на заразяване със СПИН сред подрстващите
Запалиха светлините на коледното дърво пред Рокфелер център в Ню Йорк
Запалиха светлините на коледното дърво пред Рокфелер център в Ню Йорк