НОВИНИ

Засилен трафик. 500 000 души се очаква да пътуват за четирите почивни дни

Голямото предпразнично пътуване започва. 500 000 души ще пътуват преди и по време на четирите почивни дни. Към този час е интензивен трафикът по всички входно-изходни артерии на София. Полицията управлява светофарите ръчно, за да не се образуват тапи. В Европейския ден без загинали по пътя от КАТ изнесоха стряскаща статистика - все повече шофьори сядат зад волана дрогирани или без книжка. С подробностите - вижте прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
18:27, 21.09.2016
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

100 000 ще напуснат София. Изключително интензивно е движението в столицата по бул. "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Полицията взе на ръчно управление светофарите, но тапи си има и няма как - твърде много са автомобилите.

В страната най-натоварени са главен път Е-79 "София-Кулата", АМ "Тракия" и "Хемус", пътят Пловдив-Смолян, Симитли-Гоце Делчев и София-Калотина. На 7 места ще се извършват ремонти, влючително и през почивните дни. Ремонти има на 15 и 20 км. на АМ "Тракия", където са обособени две ленти за движение в посока изхода на София. На 126 км. се ремонтират два моста при с. Труд и река Стряма. На АМ "Хемус" - се ремонтира виадукта "Елешница", тунелите "Витияна" и "Ечемишка". Там са осигурени обходни маршрути. На 41 и 42 км. на магистралата също текат ремонти.

Това са местата, на които трябва да внимавате, тъй като там има опасност да се образуват големи тапи предвид интензивното движение. За да не се затруднява трафикът, е забранено движението на ТИР-ове от 16 до 20 ч. днес и през почивните дни.

Комисар Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция" - ГДНП: Основно днес и в неделя пътните патрули ще бъдат насочени към всички артерии, които водят към изходите на София и съответно в неделя - на входовете на София. Ще има засилени проверки както за употреба на алкохол, така за употреба на наркотични вещества, за превишение на скоростта. Всяка седмица между 500-600 човека са хванати да управляват като неправоспособни. Статистиката през изминалите години, че годишно около 15 000 човека - водачи, се хващат след употреба на алкохол и приблизително същата е цифрата и на неправоспособните.

Инж. Георги Златев, Агенция "Пътна инфраструктура: При следващите ремонти, които се изпълняват при тунела "Витиня", няма възможност за осигуряване на две ленти за движение в автомагистралния участък. Затова сме осигурили и е подготвен в едно добро състояние първокласният, старият път, който е през прохода "Витиня". Ефективно и бих казал с доста по-малко затруднения биха могли да го ползват всички пътуващи по направлението за Северозападна България - Враца, Монтана, Видин.

Трябва да кажем, че освен тези 600 седмично, които КАТ санкционира за това, че карат без книжка, допълнително "Пътна полиция" установява и по 20-30 шофьори седмично, които сядат зад волана дрогирани. Именно за употреба на наркотици, алкохол и упойващи вещества, спазват ли правилата за движение и карат ли разумно, ще следят от днес още по-строго полицаите. Навсякъде, както чухме, на изходите на София, а и в цялата страна, екипи на "Пътна полиция" ще извършват проверки.

В рамките на Европейския ден без жертви по пътя МВР организира специален проект "Едуард", в рамките на който брояч на страницата на МВР показва колко са катастрофите.

Владимир Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи: Има няколко подхода - временно задържане на автомобила за някакъв период, 2-3-5 месеца, или по-крайна мярка - конфискуване на автомобила, но, според мен, временното задържане на автомобила, принудителното му поставяне на платен паркинг и плащането на глобите след определен период и тогава да се освободи автомобила, ще реши въпросът с водачите, които карат без книжки.

И накрая да кажем - за периода 02.07.09, когато бяха предишните четири почивни дни, са станали 128 пътнотранспортни произшествия, 13 са загиналите, 175 - ранените.

Карайте внимателно, не сядайте зад волана пили, за да стигнете живи и здрави в празничните дни.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синът на художника Марин Върбанов с първа изложба у нас
Синът на художника Марин Върбанов с първа изложба у нас
Европейски ден без загинали на пътя
Европейски ден без загинали на пътя