Липсата на сигнал за изоставения Мустафа е навредила на детето

Липсата на сигнал от страна на болницата в Пловдив до социалните служби за изоставения 9-годишен Мустафа е усложнила психическото състояние на детето. Това заяви за БНТ директорът на „Социално подпомагане" в Пловдив- Надя Танева. С момчето вече работи психолог. Другите деца, които също са изоставени, вече са настанени в защитено жилище.

от Галена Паскова
17:21, 21.09.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Болницата в Пловдив, където се лекува малкия Мустафа, е била длъжна да уведоми социалните служби още в момента, когато близките му са си тръгнали. В момента детето е физически добре, но емоционално травмирано от случилото се.

Надя Танева- директор „Социално подпомагане"- Пловдив
Ако бяхме уведомени своевременно, нямаше да се стигне дотук, детето щяха да му бъдат посрещнати абсолютно всички базови нужди, не говоря само за дрехи, облекло и т.н.- 2.16 , но емоционалната и психическа подкрепа и психологическа, която му липсва със сигурност щеше да бъде посрещната от отдел „Закрила на детето"

Социалните работници вече работят за стабилизиране на детето, докато очакват майката на Мустафа да го посети...

Надя Танева- директор „Социално подпомагане"- Пловдив
На този етап няма вариант да бъде върнат Мустафа при нея, тъй като самата тя вчера е дeкларирала, че не може да се грижи за останалите деца и те са настанени в център за настаняване от семеен тип в Кърджали.

Най-малкото дете ще бъде дадено за осиновяване, тъй като майката се е отказала с декларация от него. За Мустафа най-адекватната мярка е приемно семейство, въпреки, че в момента се проучва и разширеният семеен кръг, за да се прецени има ли вариант да бъде настанен и при роднини. Въпреки, че тепърва ще се уточнява имат ли пропуски социалните служби в Кърджали относно изоставените деца, става ясно, и че те не са знаели за проблемите в семейството.

Надя Танева- директор „Социално подпомагане"- Пловдив
При колегите също не е имало сигнал по никакъв повод, единствените срещи, които са били с майката е тогава, когато тя ражда най-малкото дете и декларира, че иска то да бъде изоставено от нея в ДМСГД, след което колегите са я наблюдавали, но тя хаотично сменя адресите си, отглеждани са от бабата.

За останалите деца, настанени в център от семеен тип в Кърджали, ще се търси възможност да продължат да живеят заедно. Приемни семейства от област Кърджали вече са изявили готовност да се грижат за изоставените деца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нападението срещу израелското посолство в Анкара не е терористичен акт
Нападението срещу израелското посолство в Анкара не е терористичен акт
Над 100 деца от Две могили рецитираха ”Аз съм българче”
Над 100 деца от Две могили рецитираха ”Аз съм българче”