НОВИНИ

5000 европейци се бият в редиците на "Ислямска държава", сочи Европол

5000 европейски граждани се сражават в редиците на Ислямска държава в Ирак и Сирия, обявиха от Европол на заседанието на Съвместната група за контрол над Европейската полицейска служба в НДК. 800 от тези бойци са от страни от Западните Балкани. Хиляди млади мъже в Европа се радикализират и са потенциални терористи, обяви изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт. За борбата с тероризма, киберсигурността и ще последва ли сериозен срив в мрежата за споделяне на разузнавателна информация в Европа след Брекзит - вижте в репортажа на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
17:52, 19.03.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

30 000 са потенциалните терористи в Европа - радикализирани мъже и жени, които са съпричастни към идеологията на "Ислямска държава", обяви изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт на въпрос на БНТ. Заплахата от тях е активна и конкретна, според шефа на Европейската полицейска служба.

;
Роб Уейнрайт, изп. дир. на Европол - Заплахата от активните чуждестранни бойци, които са били в Ирак и Сирия и които се връщат или може да се върнат в бъдеще, е реална. Но и в нашето европейско общество - в редица страни - има радикализирани лица, които службите за сигурност наблюдаваме. Този брой - 30 000 може би вече е достигнат, а може би са и повече. Не всички от тези лица имат намерението да предприемат терористични действия, но това ни показва колко огромно е предизвикателството пред органите по сигурността.
;

Повечето от европейските бойци в ИД са от страните от Западните Балкани - регион, който си остава основна транзитна зона за трафик на наркотици, оръжия, хора и радикализация, сочат докладите на Европол.

;
Олдрич Мартину, зам.-изп. дир. на Европол - В страните от Западните Балкани има радикализация сред населението. До момента около 800 лица са пътували до конфликтните зони в Сирия и Ирак, за да се присъединят към ИД. Ислямските движения са взаимосвързани в целия район и с държавите-членки чрез техните диаспори там. Ние играем своята роля в района, като подкрепяме операциите за разбиване на каналите за наркотици, оръжия и се борим с тероризма.
;

Именно сътрудничеството със Западните Балкани трябва да се задълбочи, бяха категорични участниците в Съвместната група за парламентарен контрол над Европол. Важно, според експертите, е Великобритания да запази достъп до мрежата за споделяне на оперативна и разузнавателна информация на Европол дори и след Брекзит - отговори на въпрос на БНТ съпредседателят на Групата Цветан Цветанов.

;
Цветан Цветанов, съпредс. на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол - Великобритания е една от най-надеждните системи за сигурност в ЕС. Великобритания, обаче, е и един от най-големите доставчици на информация за системите на ЕС. Всички национални парламенти, лидери на ЕС, политици ще търсим възможността да не изгубим един съществен източник на информация и опитът и експертизата, която има Великобритания.
;
Джулиан Кинг, еврокомисар за Съюз за сигурност - Един от основните въпроси в преговорите за Брекзит ще бъде сигурността и отбраната и ще се търси възможно най-тясно сътрудничество между службите, защото заплахите, пред които сме изправени - борбата с тероризма, организираната престъпност, са заплахи за всички ни.
;

Центровете за киберсигурност на ЕК и Европол също тясно си сътрудничат в борбата с киберпрестъпността и дезинформацията, обявиха експертите.

;
Джулиан Кинг, еврокомисар за Съюз за сигурност - Ние, в ЕК, имаме екип, който следи пропагандата и дезинформацията в медиите в ЕС. Има много опити за пропаганда и дезинформация, които като че ли водят към Русия. Това не е единственият източник на пропаганда, но има около 3500 най-различни публикации, идентифицирани от този екип в Брюксел.
;

Над 1 милион са споделянията на разузнавателна и оперативна информация в мрежата на Европол през изминалата година, отчетоха експертите. Бъдещето на службата е да се превърне в основен информационен хъб за разузнавателна информация и обмен на европейските полицейски служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сдържана реакция на Запада към победата на Путин
​Сдържана реакция на Запада към победата на Путин
ЕС и Великобритания се договориха за условията на преходния период след Брекзит
ЕС и Великобритания се договориха за условията на преходния период след Брекзит