НОВИНИ

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

За да прилече повече млади учители просветното министерство обеща. Двойно увеличение на учителските заплати и намаляване на административната тежест. Министърът на образованието проведе работна среща с учители и директори на училища и детски градини от Пловдив и региона.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
16:17, 19.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че ще се правят законови промени, които да облекчат работата на педагозите. Образователната система постепенно ще бъде електронизирана, като документацията ще се попълва чрез електронни устройства.

А за да се преодолее недостигът на кадри в системата образователното министерство възнамерява да поддържа учителските заплати над средните възнаграждения за страната.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Поели сме ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията. Това трябва да увеличи склонността за включване на повече млади хора в педагогическа професия.

Министърът коментира и отпадналите от началото на годината ученици. Благодарение на пилотен механизъм от миналия септември 22 000 ученици са били върнати отново в клас.

Екатерина Делинова - директор на СУ "Пенчо Славейков": Имаме реинтегрирани 20 ученици от началото на годината следствие на тези обходи. Успешно е, защото има ученици, които се водят в чужбина и такива, които не са пожелали да посещават училище, но обхватът е факт и учениците са в училище.

Съществени промени на държавните зрелостни изпити не се предвиждат, каза още министър Вълчев.

Кирил Вълчев - министър на образованието: Като цяло се запазва организацията на ДЗИ и външното оценяване. Запазва се като цяло и продължителността на модулите. Това, което получих като информация и от замерванията от майската и септемврийската сесия, не ми дават достатъчно основание да правим промени.

Министерството ще предприеме мерки срещу преписвачите като в повече класни стаи ще бъдат поставени камери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненските надзиратели отново излязоха на протест за по-високи заплати
Варненските надзиратели отново излязоха на протест за по-високи заплати
21 ученици бяха наградени в националния конкурс “Места и памет” в Кюстендил
21 ученици бяха наградени в националния конкурс “Места и памет” в Кюстендил