НОВИНИ

Борисов разпореди засилване на охраната в селата до седмица

Премиерът разпореди и по-добра охрана на ремонтите по пътищата и ако се наложи включване на чиновниците в запълването на дупките.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:37, 19.03.2018
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Противодействието на битовата престъпност в малките населени места ще е новият приоритет на вътрешния министър Валентин Радев. Това стана ясно от публикувана стенограма от днешното заседание на правителството. Според нея, премиерът нарежда на вътрешния министър до 29 март да е направил пълен анализ на състоянието на видеонаблюдението и присъствието на полиция в малките населени места.

Бойко Борисов, премиер: Коалицията сме поели ангажимент да свършим работа по отношение на битовата престъпност, присъствието на полицията или видеонаблюдение. Оставяш всичко друго и се занимаваш само с това.

По данни на вътрешното министерство в България има 5256 населени места, от които градовете са 357.

Бойко Борисов, премиер: Да се направи видео наблюдениеq където няма, или полицаи, като видеонаблюдението да се изведе в полицейската служба. Заемаш се с тази задача и да я приключиш до един месец. До анализа в Хисаря това трябва да е факт.

Националното съвещание в Хисаря ще се проведе на 29 март.

;

Друга тема, която министрите обсъдиха подробно е състоянието на пътищата у нас. Премиерът Борисов се обърна директно към регионалния министър Николай Нанков.

Бойко Борисов, премиер: Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб при такава рязка температура – пада.

Министър-председателят каза също така, че в момента има сили, мощности, воля и желание за справяне с проблема и обезпечаване на безопасното преминаване на водачите на леки автомобили през участъците в ремонт.

Бойко Борисов, премиер: Възлагаш на областните началници – всеки говори с кмета, правят си график. Защото има на места отворени такива ями, които сега като падне дъждът не се виждат и ще се пребие човек. Докато не се оправи – ще стои там. Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през акъла, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират".

Регионалният министър Николай Нанков прие задачата от премиера и обясни, че от петък е отпаднал режима за зимно почистване, но при бъдещи валежи, поднадзорните му ведомства са готови да реагират. Той също така каза, че ремонтите са започнали от 16 март.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Най-тежките участъци бяха споменати – скоростни пътища. По „Тракия“ положението е наистина трагично, в старата част на „Тракия“ – от Пловдив към Стара Загора. Уикендът по тази част на „Тракия“ и по Е-79 между Враца и Монтана беше мобилизиран 30% от ресурса на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Ремонтът на автомагистрала "Хемус" ще започне в четвъртък, каза още Нанков. Ще бъде ремонтиран участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза", който включва разклона за Тетевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Враца: Целта ни е да подпомогнем пострадалите преди застудяването
Кметът на Враца: Целта ни е да подпомогнем пострадалите преди застудяването
Надзиратели от Бобов дол завеждат дела за дискриминация
Надзиратели от Бобов дол завеждат дела за дискриминация