НОВИНИ

Министър Гергана Паси за управлението и правилата

България за първи път ще се включи в световната инициатива „Часът на Земята”. Тя се провежда за трети пореден път.  Това е наистина една глобална инициатива и обхваща над 1000 града в света, които по едно и също време, независимо от географската си ширина, ще изгасят осветлението в знак на борбата срещу глобалното затопляне и в полза на опазването на околната среда, заяви в студиото на „Панорама” министърът по европейските въпроси Гергана Паси.

министър гергана паси управлението правилата
bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 13.03.2009
Чете се за: 06:15 мин.
У нас

България за първи път ще се включи в световната инициатива „Часът на Земята”. Тя се провежда за трети пореден път. Това е наистина една глобална инициатива и обхваща над 1000 града в света, които по едно и също време, независимо от географската си ширина, ще изгасят осветлението в знак на борбата срещу глобалното затопляне и в полза на опазването на околната среда, заяви в студиото на „Панорама” министърът по европейските въпроси Гергана Паси.

Министерски съвет на вчерашното си заседание обсъди възможността и подкрепи решението и сградите на държавната администрация да се включат. НДСВ също прие тази инициатива присърце, каза тя. Идеята за присъствие на евроексперти в българските институции не е нова, те присъстваха активно и по време на преговорите за присъединяване. Те са тук и в момента на постоянни договори, изпращани по линия на сътрудничество с отделни държави-членки или от самата Еврокомисия. Такъв евроексперт има в МВР, който работи по Шенген, доскоро имаше в Министерство на правосъдието, при вицепремиера по фондовете, испански експерт доскоро съветваше ВСС. Има идея по-активно да стане точно този род сътрудничество с отделните държави-членки по конкретно набелязани проблеми, уточни министър Гергана Паси.

На въпрос на водещия ще се коалира ли НДСВ с ДПС за предстоящите избори, министър Гергана Паси отговори категорично, че НДСВ е взела политическо решение и то е, че партията ще се яви самостоятелно на предстоящите избори и ще предложи най-силната европейска листа.

Следва пълен текст на интервюто в "Панорама"

Водещ Бойко Василев: Започваме с Гергана Паси, министър по европейските въпроси. Добър вечер.

Гергана Паси: Добър вечер.

Водещ: Вярно ли е, че след две седмици ще гасите лампите?

Г. Паси: Не бях изчислила, че става въпрос точно за две седмици, г-н Василев, но да, вярно е, че...

Водещ: Ще гасите лампите след две седмици. Нека да кажем за какво...

Г. Паси: За световната инициатива "Часът на земята", България за първи път ще се включи в нея.

Водещ: Да, да кажем за какво става въпрос, защото зрителите не знаят. Става въпрос за инициатива, която какво трябва да покаже?

Г. Паси: Става въпрос за инициатива, която е наистина глобална. Тя се провежда за трети пореден път и обхваща над 1000 града в света, които точно в едно и също време, независимо от географската ширина, ще изгасят осветлението в знак на борбата срещу глобалното затопляне и в полза на опазването на околната среда. Истински съм радостна, че българският неправителствен сектор в лицето на Бе Ве Еф реши да се включи и нямах и секунда колебание, когато бях поканена за патрон на това събитие. Междувпрочем Министерският съвет на вчерашното си заседание обсъди възможността и подкрепи горещо решението и сградите на централната администрация да участват в тази инициатива.

Водещ: Ама те и без това не работят в събота.

Г. Паси Вече над 20 сгради... не забравяйте, че голяма част от тях имат външно осветление, вече над 20 сгради, включително Софийския университет, парламента, народния театър, библиотеката, БНБ са приели да участват в инициативата и ще я подкрепят. Радвам се, че и моята политическа сила НДСВ прие тази инициатива присърце и заедно със своите кметове, областни управители, разбира се, с участието на колегите от централата ще се включат в тази инициатива.

Водещ: Сега към един... въобще неплавен преход да направим от глобалното затопляне към затоплянето в българската политика и главно в това, което правителството прави в момента. Защо поиска правителството евроексперти да навлязат трайно в българските институции? Да ви вършат работата ли?

Г. Паси: Първо ще кажа, че идеята за присъствие на евроексперти не е нова. В интерес на истината те присъстваха активно по време на преговорите. Те са тук и в момента.

Водещ: Да, ама те отиват и си ходят, а вие искате те да застанат по офисите и кабинетите и там да стоят.

Г. Паси: Ще ви дам пример. Те са тук и са с постоянни договори, обикновено изпращани по линия на сътрудничество с отделни държави членки и до самата Европейска комисия. Такъв евроексперт има например в МВР, който работи по Шенген, такъв доскоро имаше в Министерството на правосъдието, при вицепремиера по фондовете. Доскоро испански експерт съветваше ВСС. Идеята в момента, която към сегашния момент наистина стои в работна фаза и която е лансирана по време на срещата между българския премиер и президента Барозу, е някак си наистина по-активно да стане точно този род сътрудничество, а с отделните държави членки - по конкретно набелязани проблеми. Бързам да кажа, че това не е идея, която идва, за да замести механизма в областта на правосъдие и вътрешни работи. Всъщност правосъдие и вътрешни работи е една от възможните теми, по които ще се търси такъв тип сътрудничество на място тогава, когато конкретен проблем се оценява като нерешен и търсещ решение.

Водещ: Това не е ли признание, че не си вършите работата?

Г. Паси: Но ако ми позволите да довърша изречението, предвижда се по-широк кръг от въпроси, по които, включително въпроси като усвояването на европейските средства, административния капацитет, бизнес средата, различни хоризонтални въпроси като обществените поръчки. Струва ми се, че самата идея има нужда от прецизиране, днес по този повод говорихме и с премиера, и трябва да се прецени доколко наистина в края на мандата нещо толкова, бих казала, ново може да се имплементира в своята цялост. Във всеки случай обаче, ако ме питате за друга идея, която ми се струва много важна и в някаква степен тя е символ на реалната интеграция, тя е отдавна известната в Европа практика експерти от една държава член да работят в администрацията на друга държава член. Такава практика се практикува от Франция във Великобритания, от Германия във Франция и обратно. Не виждам никаква пречка и смятам, че все повече такъв тип практики ще стават действителност, да се обявят съвсем свободни конкурси, които да са насочи към такива експерти от държавите членки.

Водещ: Г-жо Паси, можем ли да кажем, че брюкселските шамари останаха за след изборите, предвид на това, че докладът най-вероятно ще дойде след това, следващият доклад, и ако е така, има ли смисъл да се стараете въобще до края на мандата? Ето вашата тясна дейност от предишния голям доклад е правосъдие и вътрешен ред.

Г. Паси: Първо, смятам, че усилието, което беше положено от предишния голям доклад до февруарския, макар и междинен доклад, даде резултати. И наистина струва ми се честно да не омаловажаваме тези резултати. Голямото предизвикателство в момента е можем ли да запазим това усилие като темпо и дори да го ускорим. Това беше и основната тема на разговора на премиера с президента на комисията. Очевидно добри тенденции стартираха от юли до февруари, те бяха отчетени. И смесените... съвместните екипи между прокуратура, МВР и ДАНС, и работата на ВСС, който набира скорост и мисля, че трябва да бъде подкрепен в усилията му, и инспекторатът, който беше оценен като много успешна практика, и конкретни законодателни решения, които на пръв поглед могат да ни изглеждат като недотам значими, бяха отчетени като наистина позитивните стъпки в правилната посока. Още когато излезе докладът през февруари, ми се струва, че имах повод да кажа, че ще е груба грешка, ако го използваме като хапче за сън. Тоест, ако веднага след него ние отпуснем напрежението, защото това е много естествено тогава, когато видиш усилията си, оценени черно на бяло. И се надявам, че това няма да се случи въпреки предстоящите избори, при това два на брой.

Водещ: Да, още повече, че едни други избори предстоят следващата седмица - в съдебната власт, които обаче вие, понеже това е друга власт, можете само да приветствате, а не да контролирате, нали така?

Г. Паси: Вие като медии може да ги наблюдавате много по-задълбочено. И в това отношение ми се струва, че правилата, които самият ВСС постави като прозрачност, като конкретни критерии, заслужават адмирации. Да, прав сте, другата седмица започват първите предложения за избор на апелативни прокурори, на заместник-главен прокурор. Много важно е да видим как ще минат тези избори, защото един от тестовете, които като оценка ще залегнат и в следващия летен доклад на Европейската комисия, ще бъде именно съдебната система и проведените избори, а самите избори ще бъдат наблюдавани от комисията.

Водещ: Ако можете в проценти да кажете буквално с една дума, по-скоро справяте ли се между двата доклада или по-скоро не се справяте?

Г. Паси: Смятам, че посоката е вярна. Смятам, че беше категорично заявено, че темпото няма да отслабне. Мисля, че е пределно ясно на всички, кои са онези неща, които трябва да се случат. Г-н Василев, това не са виртуални неща, говорим за съвсем конкретни неща, които, стартирали като тенденция, трябва да я направят необратима. Говорим за действията, които бяха предприети от прокуратура, от МВР и ДАНС, които трябва да бъдат материализирани в обвинителни актове. Говорим за присъди, които... по-скоро за съдебни актове, които трябва да влязат в сила. Говорим за все по-активизираща се роля на прословутата комисия "Кушлев". Говорим за реално регулиране на въпроса с конфликта на интереси - закон, който предизвика много спорове и само по себе си това не е лошо, ако това привлича общественото внимание. Ще ви кажа нещо, което може би пак беше миналата събота, когато бях в Холандия, говорих с моя колега Франц Цимерман, който каза: Гергана, ние в Холандия нямаме конфликт, закон, който регулира конфликта на интереси. Но тогава...

Водещ: Просто защото нямат конфликт на интереси.

Г. Паси: Но тогава, когато такъв бъде дефиниран, няма и никакво съмнение, че действаме мигновено. И се замислих, че понякога наистина може би законодателството при нас е малко по-строго. Но 50 години ние сме живеели в ситуация, в която конфликтът на интереси е бил естественият трамплин за професионално развитие. За да реализираш своята кариера, е трябвало да бъдеш нечий брат, сестра, син или дъщеря. Точно поради тази причина самият закон е фундаментално важен не толкова и единствено само като констатиране на нарушението, но и като създаване на превенция.

Водещ: Имате ли категоричен отговор на един партиен въпрос: НДСВ ще прави ли обща листа с ДПС на европейските избори?

Г. Паси: Към настоящия момент НДСВ взе политическо решение и то е, че ще се явяваме самостоятелно на изборите за Европейски парламент.

Водещ: Категорично политическо решение.

Г. Паси: Точно така, г-н Василев!

Водещ: Кога го взехте?

Г. Паси: Всъщност и до този момент мен ми се струва, че към момента тази тема се е изчерпала с нещо по-различно от медийни интерпретации. НДСВ ще се явява самостоятелно на европейските избори и, уверявам ви, ще предложи най-силната възможна листа за европейски депутати. Между другото, това няма да ни затрудни значително.

Водещ: Добре, след малко и други хора ще кажат всичко това, за малко да кажа довиждане, г-жо Грънчарова, вместо г-жо Паси. Защото според някои социолози избирателите не ви припознават под новото име твърде много.

Г. Паси Вижте, аз пак щях да разбера, че става въпрос за мен. Няма никаква интрига с името, просто следвам дълга българска традиция, в която българските жени наистина взимат името на своя съпруг. Иначе всеки ще ви каже, че важното за един министър не е името в буквалния смисъл на думата, а в онзи много по-широк морален смисъл, който той оставя след себе си.

Водещ: Е, можеше и той да вземе вашето.

Г. Паси: Опитах се да водя този разговор, но завърших с пълен крах.

Водещ: Благодаря ви, г-жо Паси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Рекордният бюджет на София: За какво ще се харчат парите на столичани?
Рекордният бюджет на София: За какво ще се харчат парите на столичани?
08:48, 29.03.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
08:35, 29.03.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Павела Митова, ИТН: Ще влезем в следващия парламент с по-сериозно представителство
Павела Митова, ИТН: Ще влезем в следващия парламент с по-сериозно представителство
08:17, 29.03.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Проф. Пламен Киров: Две са възможностите за бъдещ служебен премиер
Проф. Пламен Киров: Две са възможностите за бъдещ служебен премиер
08:09, 29.03.2024
Чете се за: 03:07 мин.
МВР проведе мащабно антитерористично учение в Бургас (СНИМКИ)
МВР проведе мащабно антитерористично учение в Бургас (СНИМКИ)
07:54, 29.03.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Отново опасно шофиране: С висока скорост в насрещното платно на АМ "Струма"
Отново опасно шофиране: С висока скорост в насрещното платно на АМ "Струма"
07:43, 29.03.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитената зона "Камчия"
Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитената зона "Камчия"
07:30, 29.03.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Пожар горя в центъра на Русе (СНИМКИ/ВИДЕО)
Пожар горя в центъра на Русе (СНИМКИ/ВИДЕО)
06:41, 29.03.2024
Чете се за: 00:55 мин.
България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО
България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО
06:21, 29.03.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
06:09, 29.03.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Необичайно топло и в последния ден от работната седмица
Необичайно топло и в последния ден от работната седмица
05:55, 29.03.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година
Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година
21:46, 28.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Топ 24
Най-четени
От боклука до Брюксел – Илияна Йотова и Румяна Желева
От боклука до Брюксел – Илияна Йотова и Румяна Желева
Бащи и синове по пътя към себе си – Момчил Карамитев пред „Панорама”
Бащи и синове по пътя към себе си – Момчил Карамитев пред „Панорама”