НОВИНИ

60 ученици получиха стипендии от Столичната община за спортни успехи

Над 60 ученици получиха стипендии за близо 14 хиляди лева от Столичната община за спортни успехи през 2016 година. В Деня на българския спорт призовете връчи легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев.

БНТ2-София
от БНТ2-София
20:20, 17.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Борбата, джудото и самбото са едни от най-популярните спортове сред учениците, а оказва се носят и най-много медали за страната ни.

Йордан Йовчев
"Хубаво е, че имаме сериозни успехи в бойните спортове, имахме и едно момченце в спортната гимнастика, имахме художествена гимастика, кънки. Имаме така своето поколение, на което всички вярваме в него, и ние сме хората, които трябва да продължаваме да ги мотивираме и да подадем ръка, когато имат нужда."

Награди бяха връчени в 5 категории. Тази година помощта за младите таланти е увеличена двойно. Остава обаче проблемът къде да тренират.

Васил Вутев - директор на Спортно училище "Ген. Владимир Стойчев"
"Ако и базата на спортните клубове се подобри, защото има клубове, които са с доста остаряла база, а те самите така или иначе нямат възможност. Мисля, че нашите надежди в спорта и младежкия спорт те първа предстоят."

За миналата година Спортното училище "Ген. Владимир Стойчев" има над 300 медала само от държавни първенства, от които 101 златни. Една от отличничките е състезателката по самбо Изабел Христова. През миналата година тя печели два бронзови медала - от Европейско и от Световно първенство.

Изабел Христова - 12 клас, Спортно училище "Ген. Владимир Стойчев"
"Аз засега нямам световна титла и може би това е следващата стъпка. След нея и още нови."

Специална стипендия получиха и студенти от Българската Параолимпийска асоциация заради успехите им от международни турнири.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вероятно ще се разшири американската забрана за носене на лаптопи в самолетите
Вероятно ще се разшири американската забрана за носене на лаптопи в самолетите
България остава почти незасегната от вируса за изнудване WannaCry
България остава почти незасегната от вируса за изнудване WannaCry