НОВИНИ

Ремонтират над 400 училища, детски градини и университети

Правителството одобри договори за ремонти на училища за 624 млн. лева. Парите са по оперативна програма "Региони в растеж" и с тях ще бъдат реновирани и оборудвани с нова техника стотици български училища, детски градини и университети в страната. Пред трима министри и кметовете на 22 общини в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че кабинетът изпълнява основния приоритет в управленската си програма - инвестициите в образование. Той припомни и за увеличението на учителските заплати от началото на септември.

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 21.09.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Толкова много пари за училищни ремонти и преоборудване никога не са давани, заяви премиерът Бойко Борисов на кметовете и министрите. С 642-та милиона лева ще бъдат ремонтирани над 400 училища, детски градини и 13 университета, в които се обучават 255 000 деца.

Бойко Борисов, министър-председател: Българинът на две места свежда глава с уважение - в църквата и в училището. 15 септември - всички за ръчичка отиват или на празник религиозен, затова ние полагаме доста усилия в ремонта на църквите и манастирите, и на училищата и детските градини.

Премиерът допълни, че с увеличението на учителските заплати и отпуснатите сега средства за ремонти и преоборудване, кабинетът изпълнява основния си управленски ангажимент - инвестиции в и насърчаване на образованието и предупреди изрично кметовете да внимават с обществените поръчки.

Бойко Борисов, министър-председател: Неслучайно кметовете сте отговорни за това, да не ходят после да ви правят репортажи за некачествени ремонти или къде отишли парите.
Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ако разделим ресурса на децата, включени в тези образователни заведения, които рехабилитираме по програмата - на всяко българско дете от детската градина, до училищната скамейка и до учебната в академичното заведение, се падат по 2450 лева инвестиция.

Ще бъдат ремонтирани и 140 професионални училища.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Тези 140 училища са подбрани от над 350 по критериите, където инвестицията е с най-висока възвръщаемост - училища с повече ученици, които обучават в професионални направления с по-висока потребност на пазара на труда.
Димитър Николов, кмет на Бургас: - Не вярвам за в бъдеще да бъдат осигурени толкова средства, конкретно насочени за образование. Сега, когато се хване една сграда в образованието, освен учебните кабинети и енергийната ефективност, до последния мебел и компютър всичко може комплексно да се достави и да функционира и вече работи.

От учителския синдикат благодариха за увеличението на учителските заплати, което влезе в сила от началото на септември, както и за сключените договори за ремонти.

Янка Такева, предс. на Синдиката на българските учители - Основният фактор за повишаване качеството на учебно-възпитателния процес, това е училищната среда.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че изпълнението на приходите в бюджета върви по план, растежът на БВП тази година щял да стигне 4% и затова големите пътни проекти също се движат в срок. И предупреди кметовете още веднъж:

Бойко Борисов, министър-председател: - В Русе почнахте ли? Щото там обещах на църквата, че ще я свършим тая работа. Пред хората. Пловдив-Асеновград, че го видях кмета на Асеновград, действаме, правете отчуждаването там - да минем през ливадите, да затворим околовръстното на Пловдив, градът го заслужава. Варна тука ли са? Работите ли нещо там? Първи юли, Левски и обходът. Само напомням, само напомням. Нищо не казвам.

На заседанието на кабинета премиерът Борисов още е разпоредил проверката на оръжейната фирма "Емко" да приключи до 7 октомври и да се изпълнят указанията на службата за Контрол на общоопасните средства.

Премиерът уточнява, че проверката не е насочена срещу "Емко", а се проверяват всички военни заводи и складове заради инциденти и взривове през последните години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 7550 души във Варненско искат енергийни помощи
Над 7550 души във Варненско искат енергийни помощи
Фейсбук дари 1 млн. долара за пострадалите от земетресението в Мексико
Фейсбук дари 1 млн. долара за пострадалите от земетресението в Мексико