НОВИНИ

640 000 хора с увреждания ще получат финансови добавки

С новия Закон за хората с увреждания, от 1 януари 2019 година около 640 хиляди души ще получат финансово подпомагане, което до сега се изплащаше под формата на интеграционни добавки. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

bnt avatar logo
от БНТ
15:41, 14.12.2018
6498
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В момента около 500 хиляди получават интеграционни добавки. Те ще продължат да получават финансова подкрепа в същите или по-големи размери. Още около 140 хиляди души, които досега не са получавали средства ще имат право на това.Новите получатели ще трябва да подадат заявления в дирекциите на Агенцията за социално подпомагане след 1 януари.

Новите помощи ще се изчисляват като процент от линията на бедност, която догодина ще е 348 лева.Най-малката месечна помощ - 24 лева - ще получават хората с от 50 до 71 процента на увреждането. Най-голямата - хората с 90 и повече процента, които имат нужда от чужда помощ и получават социалната пенсия за инвалидност - 198 лева.

Новата помощ засяга и около 340 хиляди пенсионери с увреждане над 50% и трудов стаж. Те получават 25% от размера на социалната инвалидна пенсия. Парите вече ще им се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, а не от НОИ. Затова те ще получат първите си помощи на 15 февруари.


Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: За първи път имаме политика, която е основана на линията на бедност като тази подкрепа финансова ще служи на хората с увреждания да компенсират затрудненията, по-високите разходи, които правят, свързани с преодоляване на бариерите на средата. За да се осигури финансова подкрепа в по-голям размер за повече хора в бюджета на министерството на труда и социалната политика се консолидира един ресурс, който общо възлиза на 437 милиона. Голяма част от този ресурс се насочва именно към тази месечна регулярна финансова подкрепа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей с възражения към срещата на върха в Брюксел
Тереза Мей с възражения към срещата на върха в Брюксел
БЛС ще подпише анекса към Националния рамков договор за 2019 г.
БЛС ще подпише анекса към Националния рамков договор за 2019 г.