НОВИНИ

Евгени Кирилов: Европа и кризата

Водещ Бойко Василев: Евгени Кирилов, евродепутат от БСП, вече го видяхме с няколко думи. Малшансът на БСП е избори по време на криза, така ли се казва? Защото, ето виждаме - падат леви, десни премиери в Източна Европа. Работата не е проста.Евгени Кирилов: Нека да се върнем към вашия анализ за леви и десни премиери, г-н Василев, защото струва ми се, че трябва да прибавим малко повече десни към тях. Един е паднал, но вие не казахте нищо за Исландия например, за Латвия. Белгия може би не съвсем, но пак кризата ги . . .

евгени кирилов европа кризата
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 28.03.2009
Чете се за: 04:39 мин.
У нас

Водещ Бойко Василев: Евгени Кирилов, евродепутат от БСП, вече го видяхме с няколко думи. Малшансът на БСП е избори по време на криза, така ли се казва? Защото, ето виждаме - падат леви, десни премиери в Източна Европа. Работата не е проста.

Евгени Кирилов: Нека да се върнем към вашия анализ за леви и десни премиери, г-н Василев, защото струва ми се, че трябва да прибавим малко повече десни към тях. Един е паднал, но вие не казахте нищо за Исландия например, за Латвия. Белгия може би не съвсем, но пак кризата ги . . .

Водещ: Не, аз казвам за Източна Европа са едно на едно засега.

Е. Кирилов: В крайна сметка едно е ясно, мисля, че трябва да стане ясно на всички, предполагам и на г-н Димитров. Ясното е, че това правителство, това управление успя, от една страна, да запази финансовата стабилност, включително да увеличи даже резервите, и в същото време успя да повдигне средна заплата и пенсии толкова чувствително, че да надминат далеч инфлацията.

Мартин Димитров: Това за България или за някоя друга страна.

Е. Кирилов: Има статистика, включително и евростатистика.

М. Димитров: За България не става ясно.

Водещ: Г-н. . . не . ..

Е. Кирилов: Ако живеете в България, ще разберете.

Водещ: Г-н Кирилов, не ви ли. . . не се ли притеснявате, че като казвате това вашите опоненти, хайде сега не искам да взимам думите на г-н Димитров от устата, но те ще кажат - а спрените еврофондове.

Е. Кирилов: Вижте, притеснително е да се говори така, когато все още маса хора живеят в бедност, и наистина е притеснително. От друга страна, политически коректно е все пак да вземем тази статистика. Значи, естествено аз, ако съм получавал пенсия 120 лева, увеличението няма да е процентно толкова, че аз наистина да се почувствам щастлив. Две думи няма, но пътят, ако трябва да погледнем посоката, тя е такава. Значи. . .

Водещ: А спрените пари?

Е. Кирилов: Ще говорим и за тях. Защо казвам, че този баланс беше страшно важен, аз бих казал като висш пилотаж. От една страна, да запазиш тази стабилност, от друга страна, реално да увеличаваш това, което хората могат да получат. Това нещо в много от страните не се правеше. Някои просто увеличаваха, без да запазват баланса, и сега плащат жестоко. И аз мисля, че, включително коалиционният партньор на г-н Димитров примерно цялата минала година говореше, когато имаше демонстрации и на млекопроизводители, и преди това на учители и т.н., ама как може такъв резерв да правите. Това е десен политик. Мисля, че и г-н Димитров отделно споделяше тези неща.

Водещ: А спрените европари?

Е. Кирилов: А защо събирате тези средства.

М. Димитров: Те БСП не обичат да отговарят на конкретните въпроси.

Е. Кирилов: Напротив, спрените европари нямам нищо какво да кажа. Наистина усилията бяха положени по посока резултата влизане, така да се каже, стъпване в последните вагони на влака и недостатъчно внимание беше обърнато на подготовката за усвояването на тези средства. Това няма защо да го крием. Те са спрени, слава богу те не са изчезнали от хоризонта, с изключение на тези 200 милиона, за което се говори много, но междувременно не се говори, че включително сега по кризисните мерки все пак има едни 100, очакваме допълнително около 500 за компенсации за "Козлодуй", но това са плюс-минус. Основно спрените средства вече по договорените, така да се каже, програми, бих казал, че прогресират. Значи 2,5 милиарда вече дотук договорени не са малко. И между другото това, за което говорих, за дебатите в Европейския парламент, сега се реши ускорено, с опростяване на процедурите, защото много от тях спъваха тези, които се нуждаеха от тия помощи, просто прекалено сложни процедури. Между другото нарушенията и в много други страни се тълкуват като злоупотреби. Точно затова трябва да се опрости и това реши вече.

Водещ: Не им ли завиждате? Те въведоха плоския данък, те използваха мерки, които вие наричате десни, и сега вие какво ще правите?

М. Димитров: Това, което г-н Кирилов нарича висш пилотаж, за мен е липса на пилот в самолета. Знаете ли, беше въведен плосък данък, ние го предложихме. Ние предложихме и 10-процентния корпоративен. Тези мерки бяха приети, защото те бяха в безпътица, нямаха свои идеи, нямаха свои мерки БСП. Въпросът в момента е следният: ако това безобразно харчене, което го правят, продължават по този начин, на бюджетни средства, на средства от фискалния резерв, нищо добро не чака България. Сега е моментът да бъдат спестявани пари, включително и бюджетни. Има страхотно прахосване, включително в обръчите от фирми.

Водещ Нека това да бъде. . .

Е. Кирилов: Той знае ли колко страни в света. . .

Водещ: С това да приключим размяната на реплики, защото аз имам към вас още един въпрос. Все пак отговорете.

Е. Кирилов: Вижте, ние сме единствени, които нямат бюджетен дефицит. За какво харчене става дума. САЩ ще стигнат тази година минус 10 процента, другите страни се колебаят между минус 4 - минус 5.

М. Димитров: Със САЩ ще се сравняваме вече, много интересно сравнение със САЩ, това е много интересно сравнение.

Е. Кирилов: Аз говоря за страните от ЕС, които между другото също са в тежка ситуация, защото минус 4-5 процента дефицит е вече нещо сериозно. Ако той говори за голямо харчене, ние би трябвало вече да имаме проблем, но всъщност. . .

М. Димитров: Имаме, имаме.

Е. Кирилов: . . . и миналата година се говореше за голямо харчене, а резервите се увеличаваха. Значи има нещо грешно тук.

Водещ: Аз имам личен въпрос към вас, понеже той е свързан с това, с което се занимавате в Европейския парламент. Това е. .. със съвсем друго нещо е свързано, по-скоро е свързано с репортажа, с който ще завършим след малко. Той е за бесарабските българи. Сега, българският паспорт в момента е доста атрактивен, защото Молдова, Украйна, Македония не са в ЕС. Само това ли е инструментът, с който ние защитаваме българския интерес зад граница в момента?

Е. Кирилов: Ни най-малко. Разбира се, атрактивността му, разбира се, е нож с две остриета. Би трябвало тези, които само заради паспорта желаят да получат гражданство, да минат може би през процедура на зелена или синя карта. Но ако говорим за битката за идентичност в рамките на ЕС, тя се води по доста линии. Както знаете, имаше известни тестове, рубежи примерно с кирилицата и еврото, въобще с налагането на кирилицата, където ние следим много внимателно да бъдем абсолютно равнопоставени. Хубавото на представителството ни в европейските институции, включвам тук и Европейския парламент, е, че там всичко това може да се следи много отблизо, първо. Второ, когато там се изрази някакво мнение, примерно в европарламента, ние сме с усилватели. Нашето мнение се чува не само, да кажем, ако в България може и да не се чуе, но там се чува, и то доста ясно се чува. Ние вече сме се застъпвали, че в някои отношения някъде не са доогледали и кирилицата не е влязла както трябва. Но, от друга страна, ние имаме възможности да си популяризираме нашата култура, нашите ценности, нашата история и това го правим, тук не говоря само за себе си, всички, повечето от колегите депутати. И от трета страна, разбира се, възникват въпроси, които ни засягат, в повечето случаи свързани със съседите. Знаете. . .

Водещ: Македония, гробищата. . .

Е. Кирилов: . . . случаите с Македония, където трябваше да се намесим, длъжни бяхме да се намесим. Не става дума само за гробищата, става дума за едно отношение, което не отговаря на добросъседските отношения. Като че ли ние, първи признавайки Македония, дадохме един голям аванс и те помислиха, че нашата подкрепа е безрезервна и могат да се държат по различен начин. По същия начин става дума и за тракийските бежанци, за техните права. Говорим за нарушените им права, имуществени, след като са били прогонени от Турция.

Водещ: Пожелаваме ви на всички вас, на представителите от всички партии, да защитавате това и оттук нататък.

Е. Кирилов: Забравих да кажа, че. . .

М. Димитров: Опозиция им пожелавам аз. Аз им пожелавам от душа само опозиция БСП . .. Много добре ще им се отрази и ще могат да развиват тези тези в опозиция, по много по-добър начин.

Е. Кирилов: В тези неща въобще не трябва да има разделение опозиция - управляващи.

М. Димитров: Аз имам предвид антикризисните мерки въобще.

Е. Кирилов: Готвим и едно изслушване във връзка със случая със Светия синод и решението на Европейския съд за правата на човека и се надявам, че там и другите колеги ще дойдат и ще присъстват.

Водещ: Благодаря ви за разговора.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Баба и внучка от Дупница са жертвите на тежката катастрофа на АМ "Струма"
Баба и внучка от Дупница са жертвите на тежката катастрофа на АМ "Струма"
12:21, 22.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Кирил Петков: Борбата с корупцията не е самоцел
Кирил Петков: Борбата с корупцията не е самоцел
12:12, 22.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Повече точки и контейнери за разделно събиране на отпадъци в София предлагат общински съветници
Повече точки и контейнери за разделно събиране на отпадъци в София предлагат общински съветници
11:59, 22.07.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Президентът Радев връчи втория мандат за съставяне на правителството, от ПП-ДБ го върнаха неизпълнен
Президентът Радев връчи втория мандат за съставяне на правителството, от ПП-ДБ го върнаха неизпълнен
10:58, 22.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Разсипан чакъл на пътното плътно доведе до километрично задръстване на АМ "Тракия"
Разсипан чакъл на пътното плътно доведе до километрично задръстване на АМ "Тракия"
10:49, 22.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
67-годишен мъж е в болница с изгаряния след взрив на газова бутилка
67-годишен мъж е в болница с изгаряния след взрив на газова бутилка
10:47, 22.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Държавата подписа договор за проучване на енергиен коридор Изток-Запад
Държавата подписа договор за проучване на енергиен коридор Изток-Запад
10:30, 22.07.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Какво време ни очаква в началото на август?
Какво време ни очаква в началото на август?
10:14, 22.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Планински спасители са помогнали на турист с травма на бедрото в Стара Планина
Планински спасители са помогнали на турист с травма на бедрото в Стара Планина
09:35, 22.07.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Ще бъде подписан договор за предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад
Ще бъде подписан договор за предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад
09:31, 22.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Недоволство сред жителите на с. Кавракирово заради предложение за изграждане на фотоволтаичен парк
Недоволство сред жителите на с. Кавракирово заради предложение за изграждане на фотоволтаичен парк
09:05, 22.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Над 700 седмокласници не са приети след второ класиране в София
Над 700 седмокласници не са приети след второ класиране в София
08:31, 22.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Тази нощ минаваме към лятното часово време
Тази нощ минаваме към лятното часово време
Протест на рибари във Варна срещу заменка
Протест на рибари във Варна срещу заменка