НОВИНИ

Дянков: Ако не направим сега реформите, ще страдаме още повече

В нереформираните сектори лапачите са повече от паницата. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков в „Панорама". Според него, в това тежко време е естествено правителството да се стреми да реформира нереформираните сектори.

дянков направим реформите страдаме повече
bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 09.12.2011
Чете се за: 12:41 мин.
У нас

В нереформираните сектори лапачите са повече от паницата. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков в "Панорама". Според него, в това тежко време е естествено правителството да се стреми да реформира нереформираните сектори.

Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите:
- Разбирам ги хората, но и те трябва да разберат, че времето е разделно - или сега трябва да ги направим тези неща, или ни чака едно десетилетие в тежки години.

Симеон Дянков си призна, че относно зърнопроизводителите е допуснал грешка, като им е дал обещания преди изборите. "Промениха се рязко нещата в Европа, но съм си извлякъл поука. Не трябва нищо да се подписва, от който и да е министър, преди нещата да влезнат в парламента. Ще се опитам така да променя закона, че оттук-нататък да няма възможност, който и да е министър да се огъне. Същото стана и с пенсионната реформа 2010 година", подчерта вицепремиерът.

Пълен текст на интервюто

Водещ:
Всички, които протестират, протестират срещу вас. Разбирате
ли ги?
С. Дянков:
Разбирам, че им е тежко, но от предишния репортаж запомних един цитат, че в някои сектори, аз ще прибавя в нереформираните сектори, лапачите са повече от паниците. И сега като е тежко времето, естествено всяко правителство, не само нашето, трябва да се стреми да реформира тези сектори. И тези лапачи са всъщност хората, които казват: не, не, не, всички други да се реформират, само ние да не се реформираме, дайте си нашата
паница. Зърнопроизводителите са такава тема, БДЖ са такава тема, пенсионната реформа е такава тема. Има още няколко, които все още не сме стигнали до тях или поне не сме напълно ги разработили, а трябва, системата сигурност е такава.
Водещ:
Нали знаете, че там...
С. Дянков:
Така че ги разбирам, извинете, разбирам, ги , но и те трябва да разберат, че времето е разделно - или сега трябва да ги направим тези неща, или ни чака едно десетилетие в тежки години.
Водещ:
Нали не казвате, че всички са лапачи?
С. Дянков:
Не, не са всички лапачи. Разбира се, че не са всички лапачи. Но има нереформирани сектори и в тези сектори, хората, като се опитват да запазят статуквото, трябва да разберат за кого го пазят всъщност и какво точно пазят, и на кой гръб, на чий гръб - на гърба на другите хора в държавата. За да се държи БДЖ, примерно, в този си неконкурентен вид, това струва на държавата 800 милиона лева. Кой да ги плати тези 800 милиона лева?! Или зърнарите, като излизат и казват: Ние не сме против другите. Вие ни дайте нашето, но дайте и тяхното. Ама откъде? Пак
данъкоплатците трябва да го дадат, пак другите. Един вид всеки
си дърпа към него, не са реформирани тези сектори с годините и
сега всички страдаме от това. Ако не го направим сега, ще страдаме още повече.
Водещ:
Е, специално зърнопроизводителите, там имаше един въпрос -
защо им обещахте едно преди изборите, пък после, след изборите, друго?
С. Дянков:
Не трябваше, признавам го като моя грешка. Постоянно идваха, поне 20 срещи сме имали с тях през времето. Признавам го като грешка, не трябваше въобще да подписвам. Мислех, че една голяма част от това може да стане. Промениха се рязко нещата в Европа, но съм си извлякъл поука - не трябва нищо да се подписва, от който и да е министър, преди нещата да влязат в парламента. И това всъщност ще го направя като правило. Ще се опитам така да променя закона оттук нататък, че да няма възможност, който и да е министър, да се огъне, или министри, и да става това. Същото стана, между другото, и с пенсионната реформа 2010 година. Това, което сега се прие, е абсолютно идентично като предложение с това, което ние предлагахме март 2010 година. Тогава пак се огънахме на синдикатите, не станаха нещата и вече година и половина по-късно, когато положението в Европа наистина е много тежко, се върнахме към същото предложение, но загубихме година и половина.

Водещ:
А защо се огънахте тогава?
С. Дянков:
Някой път така става.
Водещ:
Ами по-лесно е да застанеш твърд в началото на мандата, а не в...
С. Дянков:
Правилно.
Водещ:
Нали е така?
С. Дянков:
Точно така. Винаги е по-лесно в началото да направиш тежките, тежките неща. Ако тогава не се направи, става много, много по-трудно.
Водещ:
Въпросът е, господин Дянков, дали си представяме, че става въпрос за хора с конкретни семейства? Става въпрос за тези железничари, които стоят по студа, кондуктори, карат влакове, става въпрос за конкретни пенсионери, за нашите майки и бащи. Нали си представяме, че тези хора не са криви, та цялата криза да се стовари върху тях?
С. Дянков:
Разбира се, че не са криви, но, от друга страна, те вземат огромен ресурс от държавата, а срещу този ресурс не се дава достатъчно. БДЖ е такъв пример. 13 хиляди души работят там. В сходни организации в Австрия, държава горе-долу като България като големина, са около 3500. Значи, тук има четири пъти повече хора в БДЖ, отколкото в сходна Австрия. А кой им плаща? Ние им плащаме всъщност, ние от държавния бюджет.

Водещ:
Казахте Европа, разбираме ли какво става там в момента? Нещо се случи, еврото беше спасено, на каква цена обаче?
С. Дянков:
Еврото веднъж изглеждаше, че беше спасено - октомври, 26-и Папандреу каза нещо или просто му беше дотегнало от тежкото положение, не знам какво му стана, каза, че ще прави референдум. Внезапно нещата почнаха да стават все по- и по-лоши. Днес всъщност имаме добра новина от Брюксел, че всички държави без Англия, са се разбрали да влязат във фискален съюз и аз вече ставам пак малко по-голям оптимист. Последната седмица не само в
Брюксел изглеждат добре нещата. Новото италианско правителство се стегна и направи реформи, които и там с 10-20 години са закъснели. В Белгия най-после имаме правителство от година и половина. Вижда се защитната реакция. Веднъж като видиш, че нещата стават вече неудържими, внезапно доста неща, които с времето не са се случвали, се случват.
Водещ:
Знаете ли какво ми направи впечатление - сълзите в очите на социалната министърка на Италия. Можеше и някой една сълза да пролее в България, не мислите ли, точно защото става въпрос за реални хора, живи хора.
С. Дянков:
Да, става въпрос за реални хора. Тежко е, да не мислите, че на мен ми е много приятно аз винаги да съм целта на всички и да ми разнасят, да ми разнасят...
Водещ:
На плакат.
С. Дянков:
...навсякъде на плакат и да казват: Дянков е виновен, Дянков е виновен. Въобще не ми е приятно. И аз бих...

Водещ:
Не, понякога, понякога може... на някои хора им е приятно, по някакъв начин черният PR също е PR.
С. Дянков:
Никога не ти е приятно да виждаш, че много хора те мразят, но сега това ако не стане, ще станат още по-лоши, още по-лоши нещата. И другата тема, която няколко пъти вече съм казал, че ние имаме цяло правителство и всеки министър, аз съм министър на финансите, така че аз трябва да се занимавам с финансовата стабилност на държавата. Не е моя присъща задача да се занимавам със зърнопроизводителите или с пенсионната система. Това, че стига до мен и стига до премиера, показва, че тези министри не са овладели ситуацията достатъчно добре, и е факт - не са били достатъчно настойчиви с времето, не са обяснили реформите добре, не са били състрадателни достатъчно, за да обяснят защо това е нужно и стига по-нагоре.
Водещ:
Ама, на тях не им е приятно, че им дърпате ушите публично.
С. Дянков:
Не им е приятно, но не са си свършили добре работата, когато е трябвало и сега стига - или ние я вършим, или ние... На мен също ще ми бъде много по-лесно да стана популист и да кажа: най-добре да изчакаме, да изчакаме следващата година, по-следващата година, както вече десетина години са чакали различни правителства, но от това страдаме всички, всички
обедняваме от това.

Водещ:
Да се върнем на Европа. Къде е нашият интерес в цялата тази патаклама?
С. Дянков:
Да покажем, че сме една от малкото държави, които сме запазили финансова стабилност и имаме добри идеи. Всъщност сега де факто цяла Европа стига до теми, които в България от 4-5 години сме, не само ние като правителство, а и преди нас сме защитавали, и Европа стига всъщност до същите идеи - пакта за финансова стабилност на европейската сцена доста след като в България това е излязло. Това на нас ни помага, защото то ни
дава, първо, едно самочувствие, че ние знаем какво правим, другите признават, че България знае какво прави и оттук нататък вече... освен това какво друго ние можем да спечелим от това, че във финансовата стабилност сме едни от отличниците.
Водещ:
И какво сме спечелили досега?
С. Дянков:
Предстои. Първо трябва да видят другите, да се приеме този пакт, който днес беше обявен официално, че от 26 държави, натам вървят нещата, и до март месец биха искали и всички държави да правят конституционни промени. Забелязвате, че навсякъде по света, аз следя световните новини доста в последните няколко дни, се казва Германия, България, Финландия. Това ни помага, защото обикновено като излизаме навън, с какво се помни България - не с много добри неща. Това е едно от нещата, които ние вече
почваме да градим. И не само това правителство, това е нещо, което всъщност вече 4-5 правителства успешно са правили.

Водещ:
Потупване пред строя, пред знамето, награда със знамето, снимка с командира. И каква е ползата...
С. Дянков:
Почваш с потупване и след това трябва да извлечеш от това ползи, а ползите са в други сфери и трябва да ги извлечем.
Водещ:
Къде са ползите, г-н Дянков, като дори не искат, те искат да им дадат съфинансиране на европейски проекти на тези, които са харчили, да им дадат по-ниско съфинансиране на европейски проекти, а ние, които сме били отличници, не ни го дават?
С. Дянков:
Е, това е социализъм в Европа, грешна политика. Ние бяхме единствената държава, която бяхме против това, пратихме писмо към Барозу, министър-председателят е защитавал тази теза, че това всъщност дава много грешни стимули. По този начин колкото по-зле се справяш, толкова повече ти помагат. Така беше по социализма.
Водещ:
Г-н Дянков, да, аз си спомням и друго от социализма, защото тогава бяхме млади, ние сме горе-долу на една възраст. Момичетата не харесваха много отличниците. Как е в икономиката и във финансите? България е отличник, ама нещо...
С. Дянков:
А каква ни е алтернативата. Виждате около нас какво става. Нещо, ние сме и от гледна точка на инвестиции... между другото, това е тема, която много грешно е разбирана в България, че видите ли, инвестициите въобще ги няма. Да, навсякъде по света са много по-малко инвестициите, но като видите колко влиза в България и къде влиза, всъщност ние последните 2-3 години сме доста добре. Не влиза в строителство, което за мен е добре,
много глупости се построиха в България, зачерни се част от Черноморието. Не влиза в банковия сектор, което за мен също е добре, защото там доста пари се изхарчиха за нищо, но влиза вече в производство, а това за мен е бъдещето на България - повече производство, повече направено в България, да виждаме тези лепенки.
Водещ:
Като казвате производство и като казвате кой сектор ще спаси България, знаете ли какво се сещам? Вие сте лош с всички, но с един сектор сте много добър. Нека да видим за кой сектор, неочаквано добър, нека да видим за кой сектор става въпрос с един репортаж от Созопол.
(излъчва се репортаж)

Водещ:
Видяхме ви до Божидар Димитров и човек се пита какъв ви е такъв интересът в археологията? Защо на никого не давате, а там изглежда очевидно и публично подкрепяте? Аз имам едно известно съмнение - дали не искате да парирате обвиненията в това, че не сте патриот.
С. Дянков:
Не, по две причини. Едната е финансова, както обикновено, другата е България по какъв начин иска да се покаже на света. Връзва се с предишната тема за финансовата стабилност. Ако си помислим, досега за България, като кажете България, какво мислят, не мислят много добри неща, а ако има добри неща, съм живял дълго време в света, мислят за Стоичков и кисело мляко. Това са двете добри неща за България. Има доста лоши неща, които се смятат, от папата до скоро време корупция и т.н. Имаме и
положителни неща, финансовата ни стабилност е едно такова нещо, което сега градим още повече. Имаме много археология, много история. Това трябва да покажем и да го развием, така че като се каже България след пет години примерно, веднага те да виждат този тип обект. Първото това е. Второто е, че това ще доведе друг тип туристи, ще се развие икономика, която в момента нямаме, и по морето, и всъщност имаме прекрасни обекти - Видин примерно има прекрасен обект, няколко обекта... на места, които
досега въобще няма туризъм. Това също е важно за България. Но това са ми двете, не е, няма други неща. А и по душа съм археолог. Ако по друг начин се бяха развили нещата в живота ми по-рано, може би щях да съм или архитект, или археолог, но не стана.
Водещ:
Така ли?
С. Дянков:
Така.

Водещ:
Не е ли смешно обаче, че като говорим за външния свят, страните, на които сякаш гледаме от високо в момента, страните, които харчат или са харчили, дават на своите пенсионери три или четири, или до десет пъти повече, отколкото ние даваме на нашите пенсионери? Това не е ли странно?
С. Дянков:
Странно е и е тъжно, но те са давали... трябва да го гледаме в перспектива, преди две години те са давали 20 пъти повече, сега дават 10 пъти повече, след 5 години ние ще даваме повече. Аз съм убеден, че след 5 години българските пенсионери ще получават повече от гръцките пенсионери.
Водещ:
Да де, ама вие казахте, че след пет години няма да сте министър, а как, ако не стане това, да ви търсим отговорност тогава?
С. Дянков:
Има достатъчно други кадърни хора в България, важното е да има приемственост, а приемственост във финансовата ни политика, слава Богу, има и тя не е тръгнала от нас, не е тръгнала от тук.
Водещ:
Храните ни със светлото бъдеще обаче, ние искаме да живеем сега.
С. Дянков:
Не е толкова далечно, не е толкова далечно. От този обект, който сега видяхте, до него имаше една църква, която построихме миналата година или по-скоро реконструирахме, и понеже беше първият ни такъв голям обект в Созопол, беше интересно и казахме - да видим колко ще спечели Созопол от нея. Ние дадохме около милион и 200, за първото лято, това, което мина, тя спечели около два милиона. Възвърна се на над 100 процента за първата година.

Водещ:
Президентско вето предстои за пенсионната реформа.
С. Дянков:
Искрено се надявам, че няма да се стигне до там, има достатъчно причини да се обясни защо на България точно сега й трябва тази реформа. Всъщност тя е закъсняла с няколко години. Достатъчно е да се покаже репортажът от Италия, достатъчно е да с покаже в Германия, току-що обявиха такава реформа, в Англия обявиха такава реформа, в цяла Европа. Това е тенденцията и то става сега.
Водещ:
Ама техните пенсионери живеят по-дълго, защото имат по-хубав
живот.
С. Дянков:
Да, и съответно и тяхната граница на пенсионната възраст е по-висока - 67 години в Италия, 66 години в Англия, 68 години в Чехия. А това ще стане след 20 години. По четири месеца, четири месеца - кога ще стигнем до 65 за мъжете и 63 за жените - 2019 година.
Водещ:
Всеки иска да е германски пенсионер, никой не иска да е български, г-н Дянков.
С. Дянков:
Ами, ако всички се хванем и работим здраво, ще искат хората и да са български пенсионери.
Водещ:
Четете вестници, нали?
С. Дянков:
Не толкова често.
Водещ:
Не се ли тревожите от това, което прилича на вестникарска война, но зад нея от двете страни стоят сериозни икономически субекти в България?
С. Дянков:
Не следя много подробно, защото последните седмици бяха доста заети. Между другото, гледам и сравнително малко телевизия, БНТ.
Водещ:
Благодаря ви за това, но все пак не се ли притеснявате, че се разклаща икономическият климат в страната?
С. Дянков:
Не. Притеснявам се по-скоро от това, ако наистина се използват медиите за извън чисто медийни теми, просто хората да си разчистват корпоративни или други сметки. Но не смятам, че това е определящо в България, не се притеснявам от тази тема.

Водещ:
Добре, реплика ли имате по някакъв въпрос, г-н Димитров?
Мартин Димитров:
А, по много въпроси имам.
Водещ:
Моля ви кратко.
М. Димитров:
Това правителство спечели изборите с обещанието, че за две-три години ще има в България европейски доходи. Те тогава не бяха още поканили г-н Дянков, така че не му вменявам на него тази отговорност, но това обеща Бойко Борисов. И къде са доходите? С този популизъм трябва да се спре. А колкото до реформите, трябваше да има, ама защо не ги направиха в началото на мандата?! И да добавим и Министерство на вътрешните работи с една огромна администрация, огромно пилеене на средства. Цветан Цветанов казва така - вие си реформирайте наоколо, ама тук, понеже съм аз и понеже съм шеф и на щаба и отговарям и за изборите, тук няма да пипате. И така се оказа, и там наистина не пипат. Пак един милиард и над един милиард в бюджета. Там има повече нужда от реформи може би отколкото в БДЖ или в пенсионната система, нали разбирате. Ето сега в ДАНС бяха орязани, на ДАНС, редица правомощия, защото те си нямат Цветан Цветанов да ги спре, но в Министерство на вътрешните работи нищо
не се случва.
Водещ:
Вие какво конкретно питате г-н Дянков?
М. Димитров:
Това, което казвам, е, че защо тези реформи ги забавиха три години и защо продължават тези популистки обещания. Само преди изборите правителството обещаваше увеличаване на пенсиите, а сега вместо това им дават по-висока пенсионна възраст.
Водещ:
Г-н Дянков?
С. Дянков:
ГЕРБ е млада партия, за първи път на власт и трябваше известно време нормално да влезе в администрацията, да обучи свои кадри. Друго е партия, която вече е била на власт, както в повечето държави, има си изграден капацитет, да влезе. Млада партия според мен е смислено да се забави известно време с реформите. Факт е, че сега стават реформи, които са били пробвани няколко, няколко правителства преди. Но да, в някои сектори наистина се забавихме и затова за мен е много радващо, че най-после се прие една доста стабилна пенсионна реформа. Нещо, което наистина миналата година пробвахме, не се получи, тази година обаче се получи. Дори и в системата на МВР - миналата година аз пробвах да направя нещо, не ми повярваха, така да се каже, не успях. Този път макар и със сравнително начални стъпки все пак нещо става. Факт е, че и вчера в
парламента одобрихме увеличаването на стажа с две години и в МВР. Нещо, което преди, аз съм гледал историята, е пробвано вече от 14 години насам и не е ставало. За първи път става. Да, първа стъпка е. Втората стъпка ще бъде в МВР, в отбраната да си плащат осигуровките. Това също ще стане. До края на този месец се надявам, че вече ще имаме анализа, ще го представим на нашите депутати и всъщност на всички депутати в парламента. И искам някъде до средата на следващата година, което е по-важно, премиерът иска, това да стане. И то ще стане.
М. Димитров:
Аз се съмнявам. Аз смятам, че Цветан Цветанов ще каже - да си плащат всички осигуровките, но не и моите служители. И е твърде опасно и вероятно да се случат нещата именно по този начин, което няма да е честно.
Водещ:
Не интригантствате ли, г-н Димитров?
М. Димитров:
Не, аз казвам какво е моето очакване. Защото вече три години така се развиват нещата. И твърде важни реформи бяха блокирани именно от г-н Цветанов. И ако така продължава, правителството ще има много сериозни проблеми. А колкото до фискалния борд и фискалните правила, СДС предложи тази мярка още септември 2010 година. Единственият човек в кабинета, който чу тази мярка, беше министър Дянков, наистина това е така. Но нашето предупреждение се оказа вярно. Ние казахме: Европейският съюз ще потърси такива правила за цялата общност, нека да бъдем сред първите като сигнал към инвеститорите, които трябва да дойдат в България, и се оказахме прави. Само че въпросните фискални правила сме ги приели на половина. Другата промяна касае изменения на конституцията. Ние сме готови да дадем нашия глас за това, защото за да се развиваш, трябва първо да си стабилен. Не може да не си стабилен и да се развиваш, това е много просто.
С. Дянков:
И това е наистина и следващата ни стъпка. Ние благодарим много и за интелектуалната подкрепа, дори и преди да сме ние на власт, наистина и преди 2010 всъщност това е предлагано от тях, но сега работим заедно и вече сме на финалната права. И тук те, СДС, постоянно е казвало, че ни подкрепя, единствената партия между другото...
М. Димитров:
За това специално.
С. Дянков:
За това, да, за пакта за финансова стабилност. Няколко други партии на някакъв етап казаха, че ни подкрепят, но да изчакаме изборите, за да не е това изборна тема. И сега е моментът тези, тези партии...
Водещ:
Пактът за стабилност...
С. Дянков:
"Атака" каза, че ни подкрепя на някакъв етап, ДПС. Сега е моментът те да застанат с нас и да го приемем консенсусно. Дори и БСП. БСП сега имаме Сергей Станишев, който уж гледа нещата вече от европейски бинокъл, така, вижда там как са нещата...
Водещ:
Не на уж, а направо си ги гледа.
С. Дянков:
Датската премиерка днес и вчера, между другото, социалист, е била една от най-активните в съвета последните два дни, за да каже - да, това и ние ще го приемем. И сега е моментът всички в парламента да кажат - България е напред от другите, работили сме вече близо година, да го приемем по-напред от... И така, и така ще сме задължени след няколко месеца, да го направим сега.

Водещ:
Добре. Въпросът е отново обаче какво печелим от това и дали обещанията, с които по някакъв начин Европа ни предлага, дали тези обещания някога въобще ще дойдат?
С. Дянков:
Ще дойдат, извинявай, аз съм убеден. Но ние трябва да работим доста време, за да изтрием достата негативи, които ги имаме от миналото, вече от поне две правителства, да ги изтрием тези негативи и да вървим напред. Не може само с голи обещания да кажем - ето, ние сме добри, пазим ви границата, дайте ни Шенген. Технически сме напълно готови за Шенген, всички го признават. Дори днес на съвета е минала такава декларация,
гласувана е такава декларация - всички срещу една държава, Холандия. Трябва и те да разберат, че технически сме готови. Финансовата стабилност, сме сред първенците. Трябва да го разберат, вече се разбира. Но ние трябва да покажем политика и успехи в няколко области и с времето, за да могат да започнат да ни вярват, както вярват примерно на Естония. Много малка държава, но й вярват, защо? Защото поредни правителства са правили успешни неща. Ние някак си започваме, спираме.
Правителства едно след друго не са последователни.
Водещ:
Казахте, Естония, аз ви благодаря временно за участието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
22:31, 27.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
21:15, 27.07.2024
Чете се за: 15:00 мин.
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
19:26, 27.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
19:07, 27.07.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:28, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Чие е времето – разговор с Мартин Димитров
Чие е времето – разговор с Мартин Димитров
Пукнатини в бронята
Пукнатини в бронята