НОВИНИ

Хакерите, откраднали "Панамските документи" са от Европа

Следите на хакерската атака, довела до разкриването на поверителните документи на панамската кантора "Мосак Фонсека", водят към Европа. Това съобщи един от партньорите във фирмата Рамон Фонсека.

bnt avatar logo
от БНТ
06:13, 08.04.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Вчера от "Мосак Фонсека" заявиха, че "панамските документи" са откраднати от хакери преди да бъдат публично разкрити от Международния консорциум на разследващите журналисти. От кантората все още не са предоставили доказателства за това твърдение и за момента се въздържат от публичен коментар на теориите за това кой е извършителят.

Президентът на Панама, Хуан Карлос Варела инициира създаването на следствена комисия по случая. Той увери, че установените от комисията факти ще бъдат споделени с други държави, за да могат да бъдат предприети съвместни действия за повишаване на прозрачността в правните и финансовите центрове по света.

Междувременно разкритите имена на високопоставени лица продължават да са повод за политически вълнения. Президентът на Аржентина, Маурисио Макри заяви тази нощ, че не е нарушил закона, като не е декларирал участието си в дейността на офшорни компании. Той добави, че днес ще предостави на съда цялата необходима информация, за да докаже своята невинност.

Случаят с британския премиер Дейвид Камерън е малко по-сериозен. Той призна, че до 2010 година е притежавал акции в регистриран на Бахамските острови офшорен фонд на баща си. Въпреки твърдението му, че ги е продал за 30 хиляди британски паунда няколко месеца преди да бъде избран за премиер и че е плащал данъци на короната за тях, няколко опозиционни британски депутати поискаха оставката му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва и Дамаск с офанзива срещу джихадистите в Алепо
Москва и Дамаск с офанзива срещу джихадистите в Алепо
Партия съди Мариано Рахой заради споразумението ЕС-Турция за бежанците
Партия съди Мариано Рахой заради споразумението ЕС-Турция за бежанците