САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Ерик Рубин: САЩ винаги ще бъдат ключов партньор на България

Съединените щати винаги ще бъдат ключов партньор на България и ще продължат подкрепата си към страната ни във всички сфери, в това число борбата срещу тероризма, бежанската криза и енергийната диверсификация. Това увери новият американски посланик у нас Ерик Рубин по време на първата си публична лекция, организирана от Атлантическия клуб в България.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:19, 07.04.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Посланик Рубин очерта в речта си геополитическите кризи, пред чиито последици е изправена страната ни в момента-ситуацията в Украйна, конфликтът в Сирия и бежанската вълна,терористичната заплаха.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Много европейски държави са изправени пред последствията на една или две от тези кризи, но България е изправена и пред трите.Нашите демократични ценности са най-доброто ръководство в тази ситуация и Съединените щати винаги ще бъдат ваш ключов партньор".

Посланикът определи визитата на американският държавен секретар Джон Кери у нас като нов етап в отношенията между двете държави.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Ние подкрепяме правителството на премиера Бойко Борисов и ще съдействат за неговия успех.Ще работим заедно ,за да осигурим по-голям икономически успех за българското население".

Америка ще продължи да работи в тясно сътрудничество със страната ни и по отношение на сигурността.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Като съюзник в НАТО, САЩ е длъжна да дава подкрепа в най-източните граници на алианса и това е България.Работим заедно ръка за ръка Нашите военни правят общи учения. САЩ предоставя 7 млн. долара за ново военно оборудване и подготовка на военните кадри в България".

Що се отнася до енергийната сигурност посланикът изтъкна стратегическото значение на подписания между България и Гърция договор за изграждане на интерконекторна връзка и декларира готовността на Съединените щати да подпомагат този процес.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Този проект ще окаже огромно влияние върху енергийната независимост на България и на целия регион".

Ерик Рубин изтъкна и успеха на двустранните образователни проекти и факта,че скоро страната му ще издаде 100 хилядната виза по програмите за студентските бригади в САЩ. Той изрази надежда и, че въпросът за отпадането на американските визи за български граждани ще бъде решен скоро.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новият закон за спорта ще поощрява частните инвестиции
Новият закон за спорта ще поощрява частните инвестиции
Бургас подкрепя осемгодишната Таня
Бургас подкрепя осемгодишната Таня