НОВИНИ

Ерик Рубин: САЩ винаги ще бъдат ключов партньор на България

Съединените щати винаги ще бъдат ключов партньор на България и ще продължат подкрепата си към страната ни във всички сфери, в това число борбата срещу тероризма, бежанската криза и енергийната диверсификация. Това увери новият американски посланик у нас Ерик Рубин по време на първата си публична лекция, организирана от Атлантическия клуб в България.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:19, 07.04.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Посланик Рубин очерта в речта си геополитическите кризи, пред чиито последици е изправена страната ни в момента-ситуацията в Украйна, конфликтът в Сирия и бежанската вълна,терористичната заплаха.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Много европейски държави са изправени пред последствията на една или две от тези кризи, но България е изправена и пред трите.Нашите демократични ценности са най-доброто ръководство в тази ситуация и Съединените щати винаги ще бъдат ваш ключов партньор".

Посланикът определи визитата на американският държавен секретар Джон Кери у нас като нов етап в отношенията между двете държави.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Ние подкрепяме правителството на премиера Бойко Борисов и ще съдействат за неговия успех.Ще работим заедно ,за да осигурим по-голям икономически успех за българското население".

Америка ще продължи да работи в тясно сътрудничество със страната ни и по отношение на сигурността.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Като съюзник в НАТО, САЩ е длъжна да дава подкрепа в най-източните граници на алианса и това е България.Работим заедно ръка за ръка Нашите военни правят общи учения. САЩ предоставя 7 млн. долара за ново военно оборудване и подготовка на военните кадри в България".

Що се отнася до енергийната сигурност посланикът изтъкна стратегическото значение на подписания между България и Гърция договор за изграждане на интерконекторна връзка и декларира готовността на Съединените щати да подпомагат този процес.

Ерик Рубин-посланик на САЩ
"Този проект ще окаже огромно влияние върху енергийната независимост на България и на целия регион".

Ерик Рубин изтъкна и успеха на двустранните образователни проекти и факта,че скоро страната му ще издаде 100 хилядната виза по програмите за студентските бригади в САЩ. Той изрази надежда и, че въпросът за отпадането на американските визи за български граждани ще бъде решен скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият закон за спорта ще поощрява частните инвестиции
Новият закон за спорта ще поощрява частните инвестиции
Бургас подкрепя осемгодишната Таня
Бургас подкрепя осемгодишната Таня