НОВИНИ

Избирателите ще отбелязват вот "Не подкрепям никого"

Парламентът отново работи до късно, за да гласува текстове от Изборния кодекс. Депутатите разрешиха избирателите да могат да отбелязват вот в бюлетината "Не подкрепям никого".

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:08, 27.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Опозицията определи като абсурдно избирателят да бъде принуждаван задължително да отиде до урните, а ако отбележи вот "Не подкрепям никого", той да не се отчита в определянето на изборния резултат.

Четин Казак - ДПС: Какво му е действителното на този глас, след като човекът не е гласувал за никого? Когато през всичките тези години хиляди избиратели пускаха бели бюлетини, с неотбелязване на нито една партия, този глас винаги се е броял за недействителен.
Филип Попов - БСП - лява България: След това му казваш - благодаря много за твоето мнение, че не ни харесваш, мачкаш бюлетината и я хвърляш в кошчето. На практика точно това ще се случи.

Реформаторите обясниха, че вотът "Не подкрепям никого" ще се смята за действителен, защото е важно да бъде ясно колко точно са протестните гласове, а не те да се прибавят към общия брой недействителни бюлетини.

Петър Славов - Реформаторски блок: Хората протестират срещу дадена формация и партии на статуквото и гласуват против тях, и вие искате този протестен вот да го прибавите към изборната бариера и да я вдигнете изкуствено от 4 на 7-8-10 процента и именно тези протестен вот срещу статуквото да стане пречка да влязат нови формации. Както е казал класикът, много скоро това БСП ще го разберете на следващите избори - sometimes win, sometimes lun.
Георги Анастасов - БСП - лява България: Има една много хубава практика преди 9 септември - тогава хората са гласували с лозунги, с изрезки от вестници, с ясно послание.

Гласуването на избирателите в Турция пък предизвика словесен сблъсък между Атака и ДПС.

Станислав Станилов - Атака: Да, вашето отечество е Турция, а родината ви е България. Вие защитавайте собственото си общество, но се съобразявайте с нас.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Не искам някой да ми определя на мен родината. Моята родина е България.
Цвета Караянчева - ГЕРБ: Тъй като чухме най-различни тези, сигурно ако продължим да разтягаме локуми ще чуем още най-различни, затова предлагам да намалим, да снишим тембъра на говорене, да овладеем политическата риторика, защото сме в навечерието на светъл християнски празник.
Цецка Цачева - председател на НС: Искам да припомня, че макар и с гласувано решение за Великденска ваканция на НС, ако ние не си свършим работата, може още на 3 май да се съберем да си я довършим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоби до 1000 лева за носене на бурки в Пазарджик
Глоби до 1000 лева за носене на бурки в Пазарджик
Ясен е пълният актьорски състав на продължението на Туин Пийкс
Ясен е пълният актьорски състав на продължението на "Туин Пийкс"