НОВИНИ

Задържаните за побоя в Раднево остават в ареста

Старозагорският окръжен съд остави в ареста четиримата мъже от Раднево, които в понеделник пребиха трима младежи при саморазправа за предимство на пътя. Съдът ги остави в ареста с мотиви, че са криминално проявени и има опасност да се укрият или извършат друго престъпление, а деянието им е особено тежко. Инцидентът предизвика поредица от протести, които снощи ескалираха. Стигна до сблъсъци между жандармерия и протестиращи - бяха ранени четирима души и трима полицаи.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:11, 05.05.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

За трета поредна вечер Раднево излиза на протест. Тази вечер протестиращите са много малко в сравнение със снощи, за сметка на това пък жандармерията е много повече. Органите на реда ще разчитат и на водно оръдие за предотвратяване на безредиците. Всичко входно-изходни артерии на град Раднево са със засилено полицейско присъствие, проверяват се особено щателно всички автобуси, които влизат и излизат от гарда. Информацията е на кореспондента на БНТ Сашка Пушкова.

Очаква се ситуацията в Раднево да се успокои, след като днес Старозагорският окръжен съд наложи най-тежките мерки за неотклонение задържане под стража на четиримата биячи.

Четиримата, взривили Раднево с побоя над тримата техни съграждани, влязоха в съда под засилена полицейска охрана и запазиха мълчание.

От разпитите на свидетелите стана ясно, че побоят над момчета бил жесток и ако не е била намесата на един от очевидците изхода за някой от тях е щял да бъде фатален. Нивелин разказа, че бил наблизо, когато видял какво се случва и се затичал да помогне.

Нивелин Неделчев, свидетел: След това видях, че просто ги убиват. Удряха ги много силно в главите, после видях, че са ръгнати с ножове. Почнах да бягам колкото мога натам. Първата ми реакция беше да блъсна единия циганин, който беше най-близо.

Защитата поиска обвиняемите да бъдат пуснати под домашен арест или парична гаранция. Съдът обаче ги остави за постоянно в ареста с мотива, че са криминално проявени и има опасност да се укрият или извършат друго престъпление, защото деянието ,което са извършили е особенно тежко. Те са обвинени в опит за убийство на повече от един човек.

Митко Игнатов, прокурор: Предвидено е наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Раднево остава под полицейска блокада, защото на тръгване снощи протестиращите се заканиха да се върнат и тази вечер. А ромската махала вече е почти празна след като голяма част от жителите й я напуснаха защото се страхуват за живота си.

Митко Помаков: Два рода са останали в кантона. Които са виновни ги няма, невинните останахме.

Кметът на Раднево е категоричен ,че безредиците в града снощи не са дело на местни жители, а са провокирани от футболна агитка от Стара Загора.

Тенко Тенев, кмет на Община Раднево: Този начин на агресия, който се получи снощи за мен не е начина по който трябва да протестираме.

За да се избегнат безредици на протеста тази вечер в града пристигна още жандармерия.

Ивелин Иванов - ОД на МВР Стара Загора: Осигурени са сили и средства за опазването на обществения ред на територията на град Раднево. Взели сме всички необходими мерки.

За проявена агресия на протестите са задържани двама мъже, срещу които са образувани бързи производства и петима непълнолетни са предадени на родителите, съставени са предупредителни протоколи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват кмета на Раднево за насаждане на етническа омраза?
Разследват кмета на Раднево за насаждане на етническа омраза?
Пропадат основите на църквата Св. Петка в Русе
Пропадат основите на църквата "Св. Петка" в Русе