НОВИНИ

1,8 милиона лева за новата зона за отдих и велоалея около езерото в Панчарево

Зона за отдих и близо 8-километрова велоалея се изгражда около Панчаревското езеро. Проектът включва основен ремонт на моста на река Искър, възстановяване на уличното осветление и реконструиране на тротоарните настилки. Това разказа пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която направи проверка на проекта. Реализирането му струва милион и осемстотин хиляди лева. Средставата са осигурени от бюджета на Столичната община.

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 17.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От средата на юли любителите на велосипедния спорт ще могат да карат по изцяло ново трасе около Панчаревското езеро край София. То започва от Самоковския път, след сградата на кметството на „Панчарево”, обикаля езерото и стига до село Герман. Част от велоалеята преминава през паркова зона и затова трасето е покрито с екологична настилка по швейцарска технология. Кметът на район "Панчарево" поясни как е изграден участъкът в района на езерото.

Димитър Сичанов, кмет на район „Панчарево” : "Почвата, която е на место се преработва с едни втвърдители, които да стабилизират самата почва, и след като се отъпка, тя издържа на климатични условия."

Желанието на местната управа, както и на природозащитни организации е да се съхрани природата, затова се спрели на този способ. И още:

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Изграден е и паркинг. Ще бъдат монтирани и стойки за велосипеди, така че да има и паркинг за велосипеди. Само да подчертая, че тук е изпълнен изцяло нов асфалт, осветление, Тук са изпълнени изцяло нов асфалт, осветление, пейки се монтират."

Според Йорданка Фандъкова през почивните дни мястото се посещава от над 5000 души. Това дало повод на районния кмет Димитър Сичанов да поиска от градоначалника увеличаване на пешеходната и велосипедната зона, тъй като към момента тя е недостатъчна. Фандъкова изтъкна, че е възложила на новия главен архитект Здравко Здравков да обнови схемата на велотрасетата и да започне поетапното им свързване.

Градоначалникът обяви, че със Здравков работят и по реализацията на велоалеята при Гара „Пионер" в София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия
Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия
Хиляди потърсиха прохлада в морето край Варна (СНИМКИ)
Хиляди потърсиха прохлада в морето край Варна (СНИМКИ)