НОВИНИ

Свалят опасната тролейбусна мрежа в Пловдив

Контактната тролейбусна мрежа на четири опасни места в Пловдив ще бъде свалена. Общинския съвет под тепетата реши да отдели 300 000 лева от бюджета на града, за да премахне висящите електропроводи. Работата обаче ще започне най-рано през септември, защото предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на фирма изпълнител.

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 17.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На възлови кръстовища тролейбусната мрежа е силно компрометирана, носсещата конструкция от стоменени кабели се е разплела и заплашва да се срути върху пътното платно.

Проверка извършена от кметството на район „Централен” в Пловдив установила, че най-голям риск носят висящите жици на кръстовищата при „Баня Старинна” и „Сточна гара”, а също така и по булевардите „Шести септември", „Христо Ботев”, „Цар Борис Трети” и „Васил Априлов”. По мрежата не тече електричество, но автомобили с извънгабаритен товар могат да се оплетат в нея и да предизвикат сериозни инциденти.

"Знам, че падат жиците и неприятности колкото искаш."

"Чували ли сте за такива случаи – да мисля че преди време беше тук на сточна гара."

"Имаше и жертви от такива амортизирани и неподменени кабели и трябва да се вземат мерки."

Съдебни спорове между Община Пловдив и финансово колабиралото дружество „Градски Транспорт” не даваха възможност да започне демонтажа на мрежата. Сега с решение на Административния съд процедурата за премахването на кабелите е активирана, а общинският съвет отпусна 300 хиляди лева.

Иван Тотев – кмет на Пловдив: "Оттук нататък следва район "Централен" да проведе процедура по закона за обществени поръчки."

Намеренията на Общината са за цялостен демонтаж на мрежата. А вместо тролеи по градските маршрути да се движат електробуси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аз съм... гимнастичката Цветелина Стоянова
"Аз съм..." гимнастичката Цветелина Стоянова
Взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП за АЕЦ Белене в парламента
Взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП за АЕЦ "Белене" в парламента