НОВИНИ

Екатерина Захариева заяви, че е в "студен мир" с ВСС

Правосъдният министър Екатерина Захариева коментира в "Панорама" опитът й да прокара съдебната реформа, отношенията й с ВСС, европейската проверка на прокуратурата и антитерористичния закон.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
20:59, 08.07.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Екатерина Захариева заяви, че вярва, че ще прокара съдебната реформа, въпреки предложенията, които са постъпили между първо и второ четене. По думите й голяма част от тях са изцяло в несъответствие в духа на закона, който е внесен и на това, което е прието като стратегия от Народното събрание.

На въпрос кой я саботира, Захариева заяви:

"Има доста предложения, които виждам, които бяха предложени на Съвет за съдебна реформа и не бяха приети от Съвета и то с основание - сега са предложени от народни представители. Изведнъж част от участниците в Съвета, които не са успели да убедят с експертен разговор другите, са успели да убедят някои депутати и те ги внасят. Но в крайна сметка, депутатите имат такива правомощия и права, но се надявам обаче в дебата да бъдат убедени, че тези предложения, направени между първо и второ четене, не са правилните предложения.

Попитана дали и тя подобно на нейния предшественик Христо Иванов влиза в студен мир с ВСС, Захариева каза, че по-скоро е в "студен мир".

"Това е в рамките на шегата донякъде, но истината е, че аз имам диалог с тях. Техните решение понякога ме учудват, още повече, че те не съответстват на изказване на част от членовете в Съвета за съдебна реформа, най-малкото част от предложенията, които те най-остро критикуваха на заседанията на ВСС, бяха предложени от тях. Бих казала, че необмислено беше тяхното решение. Надявам се на по-конструктивен диалог с тях, поне идната седмица на правна комисия между първо и второ четене, да бъдат по-конструктивни, ако не искат да изпаднат от дебата за съдебната реформа."

Захариева уточни, е не харесва кадровите решения на ВСС и че в съдийската колегия се забелязва все още голямо напрежение.

По повод европейска проверка на прокуратурата, правосъдният министър каза, че проверката ще даде наистина обективен анализ и оценка на структурата на прокуратурата, на проблемите които има в разследването и на натиска, който може да се оказва върху независимостта на отделния прокурор и прокуратурата като цяло. Проверката е много важна и се извършва от 5 прокурори на много високо ниво, които имат пълната подкрепа и съдействие от нашите институции. Кризата в ЕС заради излизането на Великобритания няма да повлияе на тяхната проверка и анализ, категорична е Захариева.

Правосъдният министър коментира и антитерористичния закон. На въпрос трябва ли да се ограничават права заради опасността от тероризъм, тя заяви:

"Тогава, когато има опасност от тероризъм, има заподозрени, или лица, за които има данни в други държави, които биха могли да участват в терористични групи, считам, че ограничението на техните права, е допустимо.Тогава, когато има риск от терористична заплаха, ограничаване на регион, който се счита за опасен за населението и обявяването на забрана за достъп до този район, е в негова защита. Мисля, че законът е балансиран, в никакъв случай не съдържа риск за нарушаване на човешките права на останалите граждани. Мисля, че законът е навременен. Много е важно да не се всява паника в обществото. Приемането на този закон не означава, че това е повишило риска от терористична заплаха за България".

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ценни находки откриха археолози край местността „Рупите”
Ценни находки откриха археолози край местността „Рупите”
Бойко Василев стана личност на годината в областта на медиите
Бойко Василев стана личност на годината в областта на медиите