НОВИНИ

До края на юли - ясен механизмът за определяне на минималната работна заплата

До края на юли социалните партньори трябва да изработят механизъм за определяне на минималната работна заплата, след като вече 2 години ЕК ни предупреждава заради липсата на такъв. Синдикатите от КНСБ предлагат формула, съобразена с прага на бедност и средната работна заплата. Оттам защитиха идеята си за минимална работна заплата от 700 лева за висшистите с аргумента, че и сега в реалната икономика повечето висшисти получават заплата над този праг. Закрепен в закон, обаче, прагът ще даде сигурност и стимул на младите хора да останат в България.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Владимир Богдански
19:53, 08.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

КНСБ предлага минималната работна заплата да се определя така: долната граница да бъде прагът на бедност, умножен по коефииент от 1,3, а горната да бъде 60% от средната работна заплата за страната. Така, според синдиката, ще се реши вечният спор между социалните партньори - какво да е минималното възнаграждение.

;
Любен Томев, вицепрезидент на КНСБ: 1,3 от 300, в момента е линията на бедност, около 390, да кажем долна граница. Горната граница е 60% от 896 - на около 500 и няколко лева. Тоест в този диапазон - около 100-100 и няколко лева е фактически разликата между горната и долната граница в момента. Да се определи размерът на МРЗ.
;

КНСБ предлага още като се определя минималната работна заплата, да се взимат предвид и 10 показателя: инфлация, производителност на труда, разходи на работодателя и др.


;

Само така щяло да се гарантира по-добър доход за работещите, 500 000 от които са "работещи бедни". Аргументите за 700 лева минимално възнаграждение за висшистите, които работят по специалността, също били много.

;

Според КНСБ и сега повечето висшисти в България получават заплата над 700 лв. С изключение работещите в бюджетния сектор.
;
Пламен Димитров, президент на КНСБ: Техният труд де факто е драматично подценен, а това са хора, които са част от нашата интелигенция, която уж трябва да дава гръбнака, гърба и сигурността, че ще се развиваме във вярната посока като общество.
;

От другите 9 категории работещи в България, в първите три - ръководители, специалисти и техници, има най-много висшисти - 95% от заетите, сочат данните. 3000 са под прага.

;
Пламен Димитров, президент на КНСБ: Преглеждайки минималните осигурителни доходи, които в много от случаите са минимални заплати по категориите персонал, концентрирани в тези три категории персонал - около 570 хиляди души висшисти работят там всъщност, масата висшисти, около 27-28% от цялата работна сила, виждаме, че всъщност няма реален среден осигурителен доход, който бизнесът да плаща в реалната икономика под 700 лева.
;

И след като е факт в реалния сектор, защо да не се закрепи със закон, питат синдикатите. Най-важното, според КНСБ, е да се прилага диференциран подход при определяне на заплатите, за да се гарантира, че който учи, ще сполучи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно шествие на велосипедисти в София
Протестно шествие на велосипедисти в София
Две нови камбани за монумент „Камбаните“
Две нови камбани за монумент „Камбаните“