НОВИНИ

СГС отказа регистрация на ДОСТ. Партията ще обжалва пред ВКС

Софийският градски съд отказа регистрация на новата партия на Лютви Местан - ДОСТ. Основните аргументи са свързани с абревиатурата, която е турска дума, и с преобладаващия брой учредители с турски имена. От ДОСТ определиха отказа на съда като брутален акт и дискриминация и обявиха, че още в понеделник ще обжалват пред Върховния касационен съд.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:27, 08.07.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

В мотивите си съдът се спира на името на партията-съдът посочва, че dost е турска дума и означава приятел, а партията се афишира именно чрез своята абревиатура. Например на митинг, когато ДОСТ ще се скандира многократно - ще бъде налице публична проява на чужд език. Съдия Лилия Илиева заявява, че преобладаващият брой учредители са с турски имена. И допълва, че макар в устава да няма и намек, че това ще е етническа партия, то "заиграването" с абревиатурата сочи, че най-вероятно ще действа на тази основа.

Според съда вносителите не са успели да докажат, че наистина си поставят целите, записани в устава, не са посочили и конкретните способи, по които ще ги постигнат. Напротив - убедили са я, че имат цели, различни от официално декларираните и е възможно е те да нарушават чл. 11 от Конституцията, който забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа. В решението пише, че новоучредяващата се партия е дала отпор на съда, вместо да му съдейства за регистрацията си.

След мотивите на съда лидерът на ДОСТ Лютви Местан е убеден, че подозренията му за пристрастност на съдията са били оправдани. Каза, че ДОСТ е българска дума, защото фигурирала в българския тълковен речник и даде примери, че наименованията и на други партии в България или техните абревиатури се представяли от чужди думи.

Лютви Местан, председател на ДОСТ: Думата ГЕРБ в българския език от немски произход. Произхожда от немската дума ЕРБЕ - наследство. Aко няма проблем за ГЕРБ, защо има проблем за ДОСТ, къде отиде основния принцип за еднаква приложимост на конституция и закони.

Местан оспори и аргумента на съда, че ДОСТ е етническа партия.

Лютви Местан, председател на ДОСТ: Без изключение членската маса на всяка една от 400-те близо партии в България са с преобладаваща членска маса от един етнос, означава ли това, че всички тези партии са етнически. Турците в България второ качество хора ли са?

От ВМРО, партията, която се обяви против учредяването на ДОСТ като я нарекоха протурска определят решението на съда да не регистрира партията на Лютви Местан като добра новина за българското правосъдие.

Красимир Каракачанов, съпредседател на ВМРО: Няма какво да се лъжем, видно е за всички, че партия ДОСТ е един политически проект, който най-вероятно е създаден от съседна нам държава и не е редно в българския политически живот да влизат субекти или да участват субекти, които са креатури на други държави, така че поздравления за българския съд.

От ДПС откъдето беше отлъчен Лютви Местан бяха лаконични, че съдът не взима решения заради пресконференции или емоционални реакции.

Янко Янков, депутат от ПГ на ДПС: Не е предмет на нашата нито парламентарна нито политическа дейност да обсъждаме такива казуси. Ние имаме доверие в правораздавателната система на България. Пак казвам нашите политически оценки за хората, които са били в ДПС ние сме ги дали още декември месец.

Лютви Местан ще обжалва решението пред Върховния касационен съд и вярва, че той ще отмени решението на софийския градски съд и ще регистрира партията му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доверието в БНТ значително се е повишило
Доверието в БНТ значително се е повишило
Върховният касационен съд трябва да вземе окончателното решение за ДОСТ
Върховният касационен съд трябва да вземе окончателното решение за ДОСТ