НОВИНИ

7 души са задържани при акция срещу търговия с лекарства за онкоболни

Онкоболни не са получавали лечение, а изписаните им лекарства са продавани на черния пазар, обявиха от прокуратурата. Седем души са задържани по подозрение за участие в организирана престъпна група след акцията в две болници за онкологично лечение. Вчера антимафиоти влязоха в столичната Хематологична болница "Йоан Павел" и в благоевградската "Свети Мина" заради съмнения за злоупотреба с медикаменти. Сред арестуваните има двама лекари и един фармацевт.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 05.10.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Разследващите са събрали доказателства, че групата, която е злоупотребявала с лекарства за онкоболни е действала поне от пролетта на миналата година до вчера. Основната схема, по която са работили е била чрез доставяне на заявени количества медикаменти за вливания на реални пацинети на двете болници.

Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор: Ние констатирахме, че на лица, нуждаещи се от такива вливания, раково болни, не са вливани, но са изписвани, че са вливани такива лекарства.

Разследващите са установили и нова схема за злоупотреби. По нея отново се използват реални пациенти на двете болници, които са настанени и вливания им се правят.

Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор: Втората схема, по която работим - това е подмяна на такива лекарства от външни лица, чрез медицински работници, лекари и медицински сестри в съответните болнични заведения.

При обиските в лечебните заведения са открити опаковки с "лекарства заместители" и те са дадени за анализ на химичен състав и съдържание, тъй като не са сред разрешените за употреба у нас.

Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор: Съмненията са, че те не са оригинални лекарства, а са лекарства придобити по друг начин.

Оригиналните лекарства, които не са прилагани на пациентите са предавани на посредник, който пък ги доставя на фирма, която ги изнася като официален реекспорт.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Използвани са СРС-та като е проследено движението на лекарствата по цялата верига. Към момента се проверяват две болници, вероятно и трета.

Печалбата от тази дейност е отивала основно в задържаните. В дома на един от медиците са намерени пари, укрити в тенджера. Според неофициална информация са задържани двама лекари, като единият е управителката на столичната частна хематология "Йоан Павел" д-р Небесна Бояджиева. В ареста е и фармацевта на благоевградската онкология "Св. Мина".

Пред "По света и у нас" директорът на болницата коментира, че е съдействал на разследването и в момента полага усилия лечебното заведение да работи нормално, а пациентите да получават необходимото лечение.

Д-р Георги Георгиев, управител на СБАЛО "Свети Мина" - Благоевград: Лично, аз нали контролирам дейността на аптеката и изобщо лекарствоснабдяването и изписването на лекарствата, до момента не съм имал съмнения в себе си лично за някаква злоупотреба, но в крайна сметка разследващите органи ще кажат какво е.

Четирима от задържани са посредници в черната търговия с онколекарства.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Нещо като търговци на смърт. Търгува се с живота и с бъдещето на хората и те не получават животоспасяващи лекарства.

Разследващите установяват колко пациенти не са получили лечение, както и съмнения за участие на лекари от още една болница в схемата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майките на деца с увреждания отказаха участие в дискусията за промените в закона
Майките на деца с увреждания отказаха участие в дискусията за промените в закона
Протест в София в знак на несъгласие с качеството на ремонтите
Протест в София в знак на несъгласие с качеството на ремонтите