НОВИНИ

Проверяват две болници за злоупотреба с онколекарства

Специализираната прокуратура и ГДБОП влязоха в две онкоболници. По информация на „По света и у нас“ едната е първата частна хематология „Йоан Павел“ в София, а втората е „Св. Мина“ в Благоевград. Според наши източници на разпит са отведени общо 9 лекари, сред тях са и управителите на двете лечебни заведения. Разследва се злоупотреба с онколекарства.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
22:25, 04.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Подозренията на разследващите са за съществуването на организирана престъпна група за нелегална търговия с онколекарства, които са изписвани за болни, лекуващи се в двете болници. Лекарствата са заплатени на лечебните заведения от Здравната каса.

Първоначално разследващите получават оперативна информация, че в двете лечебни заведения се извършва нерегламентирана търговия с онколекарства. Проследяват движението на медикаментите, които подлежат на особен регистрационен режим и това потвърждава получените данни.

Следобед антимафиоти и прокурори влизат по неотложност в двете лечебни заведения, за да проверят колко болни са настанени, колко лекарства са изписани за деня и колко са приложени. Проверява се и цялата документация и наличностите. Целта е да се установи по коя от трите схеми са извършвани злоупотребите.

;

Едната е чрез воденето на мними болни, за които се изписват лекарства, а след това се продават на черния пазар.

Втората схема, която се прилага, е като се играе с телесната маса на пациента. Дозирането на онколекарствата се извършва според килограмите на болния. Обикновено, ако един болен е 60 килограма в лечебното заведение го водят, че е 90. Така между 1/3 и 1/2 от изписаната доза лекарство остава и се продава нелегално.

Третата схема е най-нехуманна. На болните се влива само физиологичен разтвор, а онкомедикаментите се изнасят в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният министър поиска по-дълъг срок за оценка на изтребителите за ВВС
Военният министър поиска по-дълъг срок за оценка на изтребителите за ВВС
ГЕРБ и БСП отрекоха да е имало външен натиск за спирането на „Южен поток“
ГЕРБ и БСП отрекоха да е имало външен натиск за спирането на „Южен поток“