НОВИНИ

Изследване: Всеки четвърти българин обмисля да емигрира

Всеки четвърти българин обмисля да емигрира в чужбина, но само 2% посочват, че никога не биха се върнали у нас. Това показва проучване на Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“, направено в началото на септември. Анкетираните са на възраст между 18 и 64 години. Основните мотиви са ниското заплащане у нас, както и проблемите в здравната и социалната система.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
21:59, 04.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Почти една четвърт от хората в трудоспособна възраст в България обмислят да напуснат страната. Статистиката сочи, че всеки трети младеж е готов да търси препитание в чужбина, но не е малък и дялът на хората между 31 и 50 години - над 46%.

На базата на тези данни авторите на изследването правят едно много тревожно заключение.

Васил Тончев - изпълнителен директор, "Сова Харис": „Младите хора напускат“ - вече не е така. Не напускат младите хора. Вече напускат всички.
;

Според данните, 95% от българите, които са готови да си потърсят работа в чужбина, биха го направили заради повече пари. Повече от половината от тях вече са работили зад граница за известно време. Само 1% са категорични, че няма заплата, която да ги задържи у нас. По-голямата част от запитаните, 74%, няма да стегнат куфарите, ако получават между 1000 и 3000 лева месечно.

А тези, които са вече зад граница, си казват...

Васил Тончев - изпълнителен директор, Сова Харис: Ако в България някой ми даде 1000 евро заплата, си тръгвам пеша от тука.
;

Според изследването, най-често срещаният български емигрант има следните характеристики.

Ивайло Калфин - бивш социален министър и ръководител на изследването: Профилът основно е мъж на 40 години, със средно или по-ниско образование, който живее в областен център. И който в момента работи в частния бизнес.

Добрата новина е, че най-голяма част от анкетираните казват,че биха се върнали до 5 години.

А 6% мислят да стоят до пенсия. Но експертите предупреждават, че ако тенденцията продължи да се развива по този начин, няма да има работна сила, която да осигурява каквито и да е пенсии за завърналите се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ​есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките филми
Започна ​есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките филми
Столичната община отговори на критиките за ремонта на центъра на София
Столичната община отговори на критиките за ремонта на центъра на София