НОВИНИ

Каракачанов: Комисията за изтребителите трябва да излезе с оценка до 14 дни

В студиото на "Още от деня" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че офертите за новите изтребители бяха отворени на 1 октомври, от 2-ри започна работа междуведомствената комисия, която в рамките на 14 работни дни трябва да излезе с оценка на тези оферти. Става въпрос за 13 кашона документация на английски език за всички оферти, което означава, че в самите подадени оферти има въпроси, които се нуждаят от уточняване и комисията ще зададе въпросите, уточни Каракачанов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 04.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Нека да погледнем какво точно е предложено, защото можеш да получиш оферта в рамките на нещо, което изглежда добре, но след това да се наложи да се платят допълнителни средства за дообурудване, въоръжение и т.н., което на практика също трябва да бъде отчетено. Информацията е класифицирана и честно казано не мога да говоря и се намираме в един процес на оценка.

От ВМРО имат предложение за социална кошница с основни храни, на които трябва да има контрол на цените. Каракачанов даде за пример как един хлебопроизводител има печалба от 5-6 ст. на един хляб, а в същото време търговците си начисляват 30 ст. печалба. Въпросът е кое е справедливото - този, който създава да спечели или този, който продава да спечели повече за сметка на потребителя, допълни вицепремиерът.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Истината е, че няма нормална икономика, в която държавата да не планира нещата и да не подпомага това, което е необходимо в даден момент. Ние не говорим за някакъв извънреден орган, а говорим за два закона, които да се пипнат - Закона за конкуренцията и Закона за потребителите, в които да се регламентира за най-необходимите хранителни продукти. Министър Порожанов е успял днес да се договори с веригите за цената на хляба.

По-голямата част от обществото е "за" връщане на наборната военна служба, каза още Красимир Каракачанов. Той предлага компромисен вариант - доброволна военна служба. Ако служиш 8-9 месеца доброволно, след това имаш предимство при постъпване на работа в МВР, служби за сигурност, пожарна, държавна администрация", обясни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дигитализацията на образованието: Отпускат 7 млн. лв. за интернет в 700 училища
Дигитализацията на образованието: Отпускат 7 млн. лв. за интернет в 700 училища
Депутат от ГЕРБ със затруднения при четене от трибуната на НС
Депутат от ГЕРБ със затруднения при четене от трибуната на НС