НОВИНИ

Властта и Църквата стигнаха до консенсус по Закона за вероизповеданията

Заплатите на духовниците от основните религии ще се изравнят с учителските - това заяви примиерът Бойко Борисов след срещата в Синодалната палата. За целта ще се отпуска годишна държавна субсидия с минимален праг от 15 милиона лева.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:07, 04.10.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Два проекта - единият внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС и другият на Обединените патриоти предлагат изменения в Закона за вероизповеданията. Промените обединиха управляващи и опозиция, но предизвикаха критики от Светия синод. Вчера митрополитите излязоха с позиция, че не одобряват разпределението на субсидията за вероизповеданията. Не са съгласни и с идеята за контрол на финансирането в Църквата.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Там няма притеснения, има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните и уведомителните режими, които са залегнали в закона и в контрола.
Йордан Цонев - ДПС: Има консенсус в българския парламент да осигурим финансиране на вероизповеданията и това се случва за първи път от 30 години.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Помолих г-н Карадайъ с Йордан Цонев да отидем в Светия синод, за да можем да поговорим и да разсеем притесненията.

Към срещата с патриарха и митрополитите се присъединиха премиерът и депутати от Обединените патриоти. Резултатът - текстовете ще се прецизират.

Антоний - Западно- и Средноевропейски митрополит: Като човешки закон винаги има пропуски и недоглеждания, така че намерихме консенсусно решение. Важно е доброто намерение на българското правителство, на парламентарните групи.
;

Държавата ще отпусне субсидия за основните вероизповедания, увери премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: Разбрахме се - минимален праг 15 милиона допълнително, които се дават, за да може за свещеници, за заплати. И неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати, защото това са проповедниците и в едната и в другата религия, които ще обучават, които не само проповядват, възпитават.
;

Да се затворят всички врати за външно влияние - целят част от промените в закона. Затова вносителите настояват: да има праг за даренията от чужбина, които не подлежат на контрол.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти: Как защитаваме националната сигурност примерно при едни масирани дарения от Саудитска Арабия. Предмет на регулация трябва да бъде нещо, което е достатъчно значимо, за да създаде възможности за радикална пропаганда.

Предстои спорните според Светия синод текстове да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таванът на всички пенсии се вдига на 1200 лв. от 1 юли следващата година
Таванът на всички пенсии се вдига на 1200 лв. от 1 юли следващата година
Проверяват има ли манипулации на енергийната борса
Проверяват има ли манипулации на енергийната борса