НОВИНИ

Столичната община отговори на критиките за ремонта на центъра на София

От столичната община отговориха на общественото недоволство за начина, по който се изпълнява ремонта в центъра на София. Зам.-кметът по транспорта обясни, че работата по столичната улица „Граф Игнатиев“ не е приключила в нито една зона, а крайният срок е март догодина, затова все още не могат да се дават оценки за неговото качество.Относно естетиката - проектантът заяви, че това което е направено до момента отговаря на одобреното, на него му харесва, и ежедневно следи работата на изпълнителите.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:47, 04.10.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Новата настилка пред храма" „Св. Седмочисленици“ взриви социалните мрежи и стана обект на подигравки.

Проектът обаче е минал през няколко обществени обсъждания и хората са имали възможността да дадат мнението си, преди новата визия на центъра да бъде одобрена, коментираха от общината.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта, СО: Проектът не е променян, проектът се изпълнява във вида, в който е бил първоначално одобрен от направление "Архитектура и градоустройство".
арх. Иво Панталеев, автор на проекта: Естествено, че съм убеден в качеството на проекта. Аз твърдя, че София в тази част от центъра ще има една изключително съвеременна и по .качествена среда от всичко, което е правено до този момент.
;

Недоволство има и за качеството на изпълнението, десетки снимки с криви плочки и лошо завършени детайли ядосаха гражданите. За оценка на ремонта обаче е твърде рано, защото не е приключил.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта, СО: Идеята на строителния надзор е точно тази всеки ден да бъде на обекта и да казва на строителя къде той не си е свършил работата. И когато се стигне до предаване на обекта, тогава вече ще можем да казваме дали са неравни плочките, дали са криви релсите.
;

Евгени Крусев напомни, че неустойката за всеки ден просрочие е 250 000 лв., а за некачествено изпълнение санкцията е 1,2 млн. лв.

Георги Гигов, проектов мениджър в „Джи Пи Груп": Ние сме го разписали този договор , поели сме ангажимент, че този обект ще бъде изпълнен в качество.

Фирма "Джи-пи груп " се прочу и с ремонта на площада около НДК, където 5 месеца след поставянето, част от плочите се надигнаха. Кметът на София наскоро се оплака от липса на качествени майстори за ремонтите в столицата, но от фирмата отрекоха да е така.

;
Георги Гигов, проектов мениджър в „Джи Пи Груп": Не може да се оплачем от липса на квалифицирани майстори, работници и технически персонал на този обект, възможно най-доброто каквото има, те са включени тука.

Фирмата вече беше върната за пренареждане на паветата на пл. "Гарибалди". От общината се заканиха, че ще ги връщат докато не е перфектно и последното паве.

;

В отговор на крититките и исканията за оставка на кмета на София от ГЕРБ изпратиха позиция до медиите. В нея се казва:

В София екипът на кмета Йорданка Фандъкова реализира едни от най-мащабните цялостни ремонти от десетилетия. Сред тях е и ремонтът на зоната на ул. „Граф Игнатиев". Всеки софиянец знае какво беше състоянието на улицата преди ремонта. Затова и искането на оставка, затова че се работи, от партиите „Демократична България" и ДСБ, е обикновена политическа истерия.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследване: Всеки четвърти българин обмисля да емигрира
Изследване: Всеки четвърти българин обмисля да емигрира
НАТО и ЕС подкрепиха държавите, обвинили Русия в кибератаки
НАТО и ЕС подкрепиха държавите, обвинили Русия в кибератаки