НОВИНИ

7 милиона причини да ограничим замърсяването на въздуха

Към списъка със заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, вече се добавят деменцията и депресията. Британски учени откриха връзка между високите нива на вредни емисии в атмосферата и самоубийствата. В статистиките на Световната здравна организация една трета от случаите на сърдечен удар и белодробни инфекции се свързват със замърсяването. Хората трябва да осъзнаят, че мръсният въздух ни убива - това заяви за БНТ един от най-висшите служители на Световната здравна организация доктор Мария Нейра.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:20, 20.12.2019
Чете се за: 00:49 мин.
Още

7 милиона са причините да бъде ограничено замърсяването на въздуха. Толкова хора умират годишно по света заради повишените нива на вредни емисии в атмосферата. Това не е констатация, а зов за действие, според доктор Мария Нейра. Испанска лекарка, посветила живота си да опазва и защитава здравето на хората.

Д-р Мария Нейра, директор на отдел Климатични промени и здраве, СЗО: Хората трябва да са осведомени за вредите от замърсяването на въздуха. Те трябва да оказват натиск върху политиците, за да бъдат взети правилните решения.

Доктор Нейра е категорична - мръсният въздух не щади никого. Доклад на Световната здравна организация от 2018-та е красноречив - 600 хиляди деца годишно умират от респираторни инфекции, причинени от мръсния въздух. 93 процента от децата са изложени на един от най-опасните замърсители - Частиците - PM2.5.

Д-р Мария Нейра, директор на отдел Климатични промени и здраве, СЗО: Много от тези проблеми са свързани с икономическото развитие на страните, с нивата на безработица. Но моето послание е да бъде осъзната цената, която се плаща за използване на въглища и изкопаеми горива.

За доктор Нейра климатичните промени са по-скоро здравословен проблем.

Д-р Мария Нейра, директор на отдел Климатични промени и здраве, СЗО: Много се говори, че климатичните промени застрашават природата, бъдещите поколения, но хората трябва да осъзнаят, че те влияят и на тяхното здраве - сега. Факторите, които влияят на глобалното затопляне, са същите, които влияят на замърсяването на въздуха.

Тревожните прогнози на доктор Нейра са, че климатичните промени ще доведат до появата на нови болести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно одобрение в Брюксел на пакета Мобилност
Поредно одобрение в Брюксел на пакета "Мобилност"
​Настъплението на калабрийската мафия в Европа
​Настъплението на калабрийската мафия в Европа