7 млн. лв отпускат по проект "Ученически практики"

По 300 лева стипендии ще получат над 8 000 български ученици от професионални гимназии, които полагат практики в различни фирми в сферата на информационните технологии, туризма, строителството. Това съобщиха днес от просветното министерство. Парите са по проект "Ученически практики" на Оперативна програма "Наука и образование", който възлиза на 7 млн. лева.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:22, 18.06.2018
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Целта е учениците да влязат в реална работна среда.

В проекта участват над 2 200 различни фирми. Учениците трябва да отработят по 240 часа след учебните занятия като приоритетните направления в момента са - туризъм, земеделие, търговия.

Над 1600 ученици вече са приключили практиките си, а около 900 дори са получили и възнагражденията си. Голяма част от учениците ще бъдат ангажирани през лятото, а проектът ще приключи през ноември тази година. По старата оперативна програма над 1300 ученици са останали на работа във фирмите.

Деница Сачева, зам. министър на образованието и науката: Желание за участие в проекта са заявили общо 326 професионални гимназии и училища с паралелки, които осигуряват професионално обучение. И целта на този проект е да бъде повишен броят на учениците в професионалните училища, адаптирането им към професионалното образование и към пазара на труда.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристо представя първата си голяма творба на открито във Великобритания
Кристо представя първата си голяма творба на открито във Великобритания
Палатков лагер на майки на деца с увреждания вече и в Русе
Палатков лагер на майки на деца с увреждания вече и в Русе